Pauli Vennervirta "Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first "- Mark Twain

Väkivaltaa ja populismia

Paljon on jo sanottu maahanmuuttajataustaisista ja myös kantasuomalaisista koostuvan jengin edesottamuksista Helsingissä.  Tuomitsen aivan ehdottomasti tällaisen häiriökäyttäytymisen ja väkivallan. Sivistysvaltiossa on kuitenkin tapana olla syyllistämättä sellaisia, jotka eivät väkivallantekoihin tai muihin rikoksiin ole syyllistyneet. Tästä huolimatta sosiaalisessa mediassa ollaan taas lähdössä lynkkaamaan maahanmuuttajia.

Ylen sivuilla poliisi kommentoi asiaa näin:

Poliisin mukaan suuri osa väkivaltaa käyttävistä jengiläisistä on maahanmuuttajataustaisia mutta mukana on myös kantasuomalaisia. Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio korostaa, että asiasta ei pitäisi tehdä maahanmuuttajakysymystä. Hänen mukaansa nuorten etninen tausta ei ole selittävä tekijä.

– Kysymys on siitä, että Helsingissä on valitettavasti kasvava määrä nuoria, jotka ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella, Laitio sanoo.

Ja se mielestäni tärkein kohta:

Laitio huomauttaa, että suurin osa maahanmuuttajanuorista ei ole syyllistynyt mihinkään rikoksiin. Kaikkien maahanmuuttajien leimaamisella on hyvin kielteisiä vaikutuksia heihin.

http://yle.fi/uutiset/nuorisojengien_vakivalta_ei_yllata_nuorisotyontekijaa__kaduilla_hirvea_maara_aikuisennalkaisia_nuoria/7516993

Mitä arvelette tapahtuvan maahanmuuttajanuoren mielessä, jos hän saa joka päivä lukea olevansa ei-toivottu, ei-suomalainen, uhka, potentiaalinen rikollinen, potentiaalinen terroristi? Väärä, toisenlainen? Kirjassa ”En ole rasisti, mutta..” kertoi afrikkalais-suomalainen Kaisla Löyttyjärvi että hänen on edelleen vaikea, 37- vuoden iässä, kirjoittaa siitä miten hän jo lapsena oli tietoinen erilaisuudestaan. Ihonväri oli rajapinta hänen ja kantaväestön välissä. Vieraan pelko oli hänen elämässään merkittävä tekijä. Vaikka hän puhui täydellistä suomea ja oli ikänsä asunut täällä, hänet pantiin samaan ryhmään somalien kanssa. Hän oli maahanmuuttaja ja sillä hyvä. Toisaalta hän toteaa, että "jotain pitäisi sanoa sillekin, joka totesi että "sinä olet ok, mutta äitisi oli huora".

Joku kestää tällaisenkin kohtelun ja hänestä tulee hyvä Suomen kansalainen. Monesta taas sitten ei. Heistä saamme sitten lukea iltapäivälehdistä.

Samaan aikaan Jari Leino, Muutos 2011 - puolueen puheenjohtaja kirjoittaa:

Mutta teillä on oikeus puolustaa itseänne vääryyttä ja väkivaltaa vastaan. Teillä on oikeus rangaista niitä ihmisiä, jotka ovat asettaneet teidät vaaraan, vaikka heidän piti ajaa teidän etuanne.

Puolustaaksemme itseämme meidän suomalaisten on astuttava askel taaksepäin äärimmäisen yksilöllisestä elämäntavasta ja liityttävä yhteen. Meidän on yhdessä puolustauduttava niitä vastaan, jotka tahtovat meille pahaa. Meillä on siihen oikeus.

Jokaisella on oikeus puolustaa itseään ja myös muita oikeudetonta hyökkäystä vastaan. Jari Leinolla tai kenelläkään muullakaan ei ole oikeutta ottaa tuomiovaltaa itselleen. Hänellä ei ole oikeutta yllyttää kantasuomalaisia väkivaltaan ja oman käden oikeuteen.  Se oikeus itsepuolustukseen on myös maahanmuuttajilla ja myös meillä "suvakeilla, mikä Jari Leinon kannattaa muistaa.

Muuten kannattaa samasta aihepiiristä lukea esim. Sakari Timosen kirjoitus:
http://sakutimonen.com/2014/10/yllytysta-ja-malttia/

Hän lainaa kokenutta poliisimiestä Thomas Elfgreniä:

Meillä ei edelleenkään ole vakavaa jengiongelmaa eikä erityistä syytä huoleen. Helsingissä on löyhä sekalainen joukko syrjäytyneitä pahoinvoivia nuoria, jotka ovat syyllistyneet satunnaisväkivaltaan. Populismi, mediakritiikittömyys ja tosiasioiden vääristely on jälleen kerran paisuttanut asian tunnistamattomiin mittasuhteisiin. Tämä on vastuutonta eriarvoisuudella rahastusta, eikä siitä seuraa mitään hyvää. Poliisin ja nuorisotyöntekijöiden arvokas työ vesittyy ja vaikeutuu.

Tämä kannattaisi populistienkin pitää mielessä. Muuten olette osa ongelmaa, ette osa ongelman ratkaisua. Vastuullinen puoluejohtaja antaa työrauhan poliisille ja sosiaaliviranomaisille, ei yllytä kannattajiaan radikaaleihin toimenpiteisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Jos pölhöpopulismin vastakohtana on pätevä tieteellinen tutkimus, kannattaisi sitten edes lukea tai mahdollisesti tehdä aihepiiriä koskevaa metodologisesti pätevää tutkimusta.

Saksassa on tehty, ja esimerkiksi KFN:n vuonna 2009 julkistetussa suurtutkimuksessa todettiin, että väkivaltarikollisuus on aidosti yleisempää joidenkin maahanmuuttajataustaisten, kuten keskuudessa, ja selitykseksi esitetään väkivaltaa legitimoivan miesnormin sisäistämistä kyseisissä ryhmissä. Laitteella ei voi linkittää, mutta viitteet löytyy esim. Packalenin blogin kommenttiketjusta.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Mahdollisesti. En aio lähteä kampaamaan kommenttiketjua, sinä varmaan sen teet. Se taas ei muuta sitä, että huomattava valtosa maahanmuuttajista, nuorista ja aikuisista, ei tee mitään rikollista. Mielelläni silti vilkaisen tuota tutkimusta.

Yksi syy ei riitä siihen millään kriminologisella selitysmallilla että jotkut alkavat käyttäytyä väkivaltaisesti. Siihen vaaditaan useita samaan aikaan laukeavia syitä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Se taas ei muuta sitä, että huomattava valtosa maahanmuuttajista, nuorista ja aikuisista, ei tee mitään rikollista."

Jep, ja valtaosa kantasuomalaisista ei tee mitään rikollista, syyllisty rasismiin jne. jne. Tämä argumentti ei missään muuallakaan oikeuta vähättelemään perseilyä, joten miksi tässä tapauksessa? Niin, ja sovitaanko ettei niputeta maahanmuuttajia yhdeksi ryhmäksi. He kun eivät ole mikään homogeeninen ryhmä, joten käsittely yhtenä ryhmänä on älyllisesti epärehellistä, molempiin suuntiin.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #5

Sovitaan näin. Kukaan ei ole oikeuttamassa minkään lajin perseilyä, kuten toivottavasti ymmärsit? Ilmiön taustojen pohdinta ei ole samaa kuin hyväksyminen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Se taas ei muuta sitä, että huomattava valtosa maahanmuuttajista, nuorista ja aikuisista, ei tee mitään rikollista."

Miten tämä sitten liittyy tähän aiheeseen?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #8

Kun nyt ruvetaan puhumaan MAAHANMUUTTAJISTA on syytä korostaa asian tätäkin näkökulmaa. Se ei ole mitään selittelyä, vaan tosiasian toteamista.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Thomas Elfgren FB-seinällään:

"Lisään hiukan perspektiiviä tähän nyt nähtyyn hirmuiseen jengiongelmaan. Meillä Suomessa on pian 30 vuotta ollut tunnuksellisia rikollisjärjestöjä, jotka täyttävät niin Interpolin kuin Europolin määrittelykriiterit. Meillä on Suomessa useita lainvoimaisia tuomioistuiinratkaisuja, joissa jengi on todettu ns. rikollisjärjestöksi. Ns. 1%-jengien jäsenistö koostuu 99% kanstasuomalaisista. KRP julkaisee vuosittain tilastot näistä kv-kriteerit täyttävistä jengeistä. Jengien jäsenet syyllistyvät laajaan kirjoon rikoksia alkaen liikennerikkeistä aina murhiin. Väliin mahtuu "arkiruokana" törkeät huumerikokset, joiden seurauksista yhteiskunta maksaa huikeita summia.
Minun erittäin vaikea hyväksyä sitä, että vaikutuvaltaiset poliittisettahot Suomessa lietsovat sosiaalisessa mediassa vihaa 13-18 vuotiaita lapsia ja nuoria vastaan, mutta vaikenevat tyystin kun puhutaan todellisesta jengrikollisuudesta."

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Aiemmin Elfgren kirjoitteli myös täällä, mutta ilmeisesti ei enää. Pitänee kuitenkin tähän vääntää Elfgrenille rautakankea, mikä erottaa tämän tapauksen "prosenttijengeistä".

Keskeinen ero on, että keskiverto vanhempi voi olla 100% varma, ettei oma jälkikasvu joudu prosenttijengin hakkaamaksi. Muutenkin ongelmiin joutuminen prosenttijengien kanssa on keskivertoihmiselle melkoisen epätodennäköistä, jos ei ole itse lähtenyt mukaan esim. huumekauppaan jne. Siksi prosenttijengit eivät niin akuutisti jaksa kiinnostaa keskiverto kaduntallaajaa.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Niillä alueilla joilla prosenttijengit pitävät majaansa ei voi olla varma. Pitää ottaa myös huomioon se, että tällaiset jengit aiheuttavat yhteiskunnalle vahinkoa laajalla rintamalla. Huume- ja laittomien aseiden kauppa yms. Huumekauppa koskee lieveilmiöineen laajoja ryhmiä.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #9

Tiesitkös, Pauli, että Espoossa sillä tienoolla missä Helvetin Enkelit pitävät päämajaansa on Espoon alhaisimmat rikostilastot? Siellä ei tietääkseni ole edes häiriköineet muut kuin virkavalta... en siis olisi ollenkaan varma siitä että prosenttijengejä tarvitsee ns. normikansalaisen tai -nuoren pelätä muuta kuin siinä tapauksessa että ryhtyy jollain tavalla itse mukaan...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tomi Solakivi, tämä berserkki teinijengi on jo poliisin kourassa, koska heitä ei mitä ilmeisimmin ollut kovinkaan vaikea korjata talteen sekoilemasta. Se kertoo paljon myös niistä mittasuhteista. Täytyy vain toivoa, ettei jossain tuolla ole seuraava orastava pikkunulikoiden jengi, joka on huomannut että koko Suomen saa sekaisin jos alkaa nujakoida raa'asti.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala Vastaus kommenttiin #14

Petra Nyqvist: oletko joutunut siellä rannikkovyöhykkeellä menemään väliin, kun maahanmuuttajataustaisista 100% koostuva joukko eli leikkisiä nulikoita (voih, pojat on poikia) lähestyy yhtä (1) ihmistä aikomuksenaan "vetää se levyks"?

Minä olen. Jouduin ikisfudisporukan kanssa menemään väliin. Tapahtui vuonna 2011 eli ei tämä nyt mitään uutta ja sattumaa ole. Levyks vetäminen estettiin sillä kertaa.

Olisi ollut mukava sieltä rannikkovyöhykkeeltäkin tulla todistamaan se raivo, uhka ja täydellinen piittaamattomuus mikä tästä porukasta uhkui.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #26

Olen pahoillani, ettei Uppala kykene erottamaan henkilökohtaisia tunteitaan asiakeskustelusta ja kiihottaa itseään asiaankuulumattomilla mielikuvilla kanssakirjoittajista. Uppala myös tekee kaikenmoisia oletuksia kanssakirjoittajistaan. Luuletko, ettei "rannikkovyöhykkeellä" ollut 70-80-luvulla väkivaltaisia pesäpallomailaporukoita? No kyllä oli, ja rettelöidään täällä vieläkin. Lisäksi tänne perustettiin ihan naapuriin vastaanottokeskus 90-luvulla ja yhtäkkiä kavereihini kuului fiksuja ja älykkäitä somalityttöjä. Somalit eivät täällä rettelöineet yhtäkään päivää.

Olen asunut myös Helsingin pahamaineisissa lähiöissä ja nähnyt yhtä sun toista. Ihan tasapuolisesti kaikista säädyistä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #29

"Lisäksi tänne perustettiin ihan naapuriin vastaanottokeskus 90-luvulla ja yhtäkkiä kavereihini kuului fiksuja ja älykkäitä somalityttöjä. Somalit eivät täällä rettelöineet yhtäkään päivää."

Tuota noin, miten tämän nyt asettelisi. Kuten varmasti tiedät, noiden seutujen menoa 90-luvulla on aika lailla turha vertailla tämän hetken Helsingin menoon. Siitä huolimatta, että itsekin olen ihan riittävän monta kertaa saanut olla erotuomarina Suomi-Somalia -maaotteluissa.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström Vastaus kommenttiin #29

"ja yhtäkkiä kavereihini kuului fiksuja ja älykkäitä somalityttöjä"

Entäs ne fiksut ja älykkäät pojat sitten?

90 luvulla täällä hilluivat Aasialaistaustaiset hakkaamassa ravintolahenkilökuntaa ja ihan huvikseen. Tiedän sen kun koin sen itse. Nykyään täällä hilluu Somalitaustaiset niin ravintoloiden sisä- kuin ulkopuolellakin. Tiedän sen kun olen kokenut sen. Yleensä porukalla yhden kimppuun-tyylillä. Toki omat tappelee ihan samoin mutta jos järjellä ajatellaan väestön osuuksia niin yliedustus näkyy tietyn kansanryhmän osalta. En syytä heitä vaan syytän virkamiehiä ja poliitikoita.

Somalitytöt täälläkin käyttäytyvät moitteettomasti, olen kokenut senkin. Missä siis vika? Ajattelutavassa? kurin eriarvoisuudessa? vanhemmissa? uskonnossa? yhteiskunnassa?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #14

Petra Nyqvist, ottaen huomioon, että tämä porukka on tähän mennessä ehtinyt piestä noin 70 lasta/ nuorta, en nyt ihan kauhean luottavainen olisi, että tämä on saatu loppumaan, nyt kun juttu on ilmestynyt julkisuuteen. Ja kyllä, se kertoo aika paljon mittasuhteista ja siitä millaisella vakavuudella tähän on suhtauduttu, että ovat saaneet tehtailla näitä kymmenittäin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #31

Se ettei tutkinta ole kantautunut sinun korviisi sinulle sopivalla hetkellä tai että asia on tullut sinulle yllättävyytenä, ei ole merkki siitä etteikö siihen olisi alusta saakka suhtauduttu äärimmäisellä vakavuudella. Onhan nyt käynyt ilmi että asia on ollut erityisen fokuksen alla viime kesästä lähtien. Ylikomisario Lotta on työstänyt tässä juuri aivan helmen operaation, joten en oikein jaksa ymmärtää spekulaatioita suhtautumisen vakavuudesta. Vähän sellaista post-traumaattista helinöintiä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #35

Okei, 70 ihmistä pahoinpidelty, ja sinusta tämä on "helmi operaatio". Ihan mielenkiinnosta, montako olisi sinusta pitänyt ehtiä pahoinpitelemään, jotta tämä ei olisi helmi?

Niin, ja jos tämä on ollut "erityisen fokuksen alla" jo kesästä lähtien, eikö ole hiukan hassua, että vielä syyskuussa iso joukko ihmisiä saa pataansa? Tämä siis erityisesti mikäli uskomme sinun väitettäsi siitä että poliisi on poiminut tekijät kouraansa?

Vai menikö niin että on otettu kiinni ja puhutettu, mutkun ne eivät suostu lopettamaan?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos tästä jutusta, mutta aivan erityiset hatunnostot Thomas Elfgrenille, joka on antanut aivan erityisiä asiantuntijan viisaita sanoja tähän hullunmyllyyn.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Sakari Timosen blogikirjoitusta lukiessa tuli mieleen, että mahtaakohan ed. Packalenilla olla enää mitään ammatillista uskottavuutta jäljellä? Jos siis sattuisi käymään niin, että hän ei pysty roikkumaan Arkadianmäellä eläkeikään asti, hänellä olisi edessä paluu työelämään. Öyhöttävät blogikirjoitukset eivät ehkä lisää luottamusta poliisimiehen puolueettomuuteen virkatehtävien hoitamisessa.

Useammankin keskustelun kommenteissa on vedottu tähän Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimukseen: http://www.optula.om.fi/material/attachments/optul...
Yksi linkittäjä oli jopa ystävällisesti johdattanut meidät suoraan raiskaustilastojen luo. Jostain syystä kukaan todellisuuskriittisistä ei ole lukenut esipuhetta; lainaus sivulta 6:

"Hyvin tärkeää on myös korostaa, että kaikissa tarkastelluissa väestöryhmissä suuri enemmistö ei ole osallistunut rikoksiin. Tämän tutkimusraportin perusteella ei siis voi väittää, että jokin ryhmä olisi kaikkinensa tai olemuksellisesti ”rikollinen”. Kuten tutkimuksen tekijät toteavat, rikosriskin ryhmätasoiset erot kiinnittävät huomiota sosiaalipoliittisen tuen tarpeeseen yleisen kotouttamisen puitteissa."

Tämä ei jostain syystä estä todellisuuskriittisiä käyttämästä tutkimusta omien tarkoitusperiensä ajamiseen.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Ilkka Huotari voi sitten lopettaa jankkaamisen. Toivon asiaan rakentavia kommentteja, en jankuttamista.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Nämä ongelmat eivät ole ainoastaan poliisin tai sosiaalityöntekijöiden ratkottavissa, kyllä ongelmat ovat koko yhteiskuntaa koskevia, ja niistä täytyy käydä keskustelua, ilman leimaamista. Haluamme kaikki rakentaa hyvää yhteiskuntaa tulevaisyydelle, eikö totta? Mutta kyllä avoimuus näistä asioista on todella tärkeää ja oleellista.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Pyydetty tutkimusraportti löytyy täältä

http://www.kfn.de/versions/kfn/assets/fb107.pdf

Dirk Baier, Christian Pfeiffer, Julia Simonson & Susann Rabold: Jugendliche in Deutschland als Opfer und Täter von Gewalt ; Erster Forschungsbericht zum gemeinsamen Forschungsprojekt des Bundesministeriums des Innern und des KFN (KFN-Forschungsbericht ; Nr. 107).

Tutkimuksessa todetaan lukuisia kertoja, että maahanmuuttajataustaisten nuorten, kuten turkkilaisten, kantaväestöä suuremman väkivaltaisuuden syytekijä on ”gewaltlegitimierende Männlichkeitsnormen”, väkivaltaa oikeuttavat miehisyysnormit, ei siis syrjäytyminen tai eriarvoisuus.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Kiitos. Saksan kielen taitoni on heikohko, mutta yritän katsoa pääkohdat tutkimuksesta. En silti niele sitä, että kulttuuri olisi millään tavalla pääsyy, vaikka se taustalla vaikuttaisikin.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Poistetussa kommentissa eräs väitti että en tuntisi myötätuntoa uhreja kohtaan. Se ei pidä lainkaan paikkaansa. Tunnen suurta myötätuntoa siksikin, että olen itsekin ollut väkivallan uhrina ja tiedän miltä se tuntuu. Nyt ei vaan ole kysymys pelkästään siitä, tunteeko myötätuntoa uhria kohtaan. Kehotan kaikkia lukemaan myös seuraavan kirjoitukseni.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ainut, mikä pisti silmään on se, että tekijöistä puhutaan kuin he olisivat nuoria. Siis alle 18 vuotiaita, pääjehut ovat 15 ja 16, 13-vuotiaista puhutaan myös.

Se siis pisti silmään, että he ovat "työelämän ulkopuolella".

Ehkä olisi syytä keksiä joku muu syy.

Minusta on kummallista pistää pahoinvoinnin piikkiin asioita, jos ne eivät päivänselvästi sellaisia ole. Se on samalla lailla kummallista kuin se, että pistetään maahanmuuttajien syyksi kun ne eivät päivänselvästi ole sellaisia.

Tällaisia on tapahtunut ennenkin, ja niitä tulee tapahtumaan edelleen, silä se ympäristö, jossa ne tapahtuvat pysyy samana. Eli suoraan sanottuna mitään ei ole tehtävissä, kun ei ole ennenkään ollut tehtävissä. Siinä mielessä olen Leinon kanssa samaa mieltä, että jäljelle ei jää kuin ottaa se huomioon, jos se koskee itseä.

Minua se ei koske, sillä en asu Helsingissä, mutta jos koskisi, kuten se koski silloin 90-luvulla, varautuisin välittömästi pahimman varalle. Pariin otteeseen minua yritetty puukolla lyödä ja toisella kerralla onnistuttu. Ja oppi on ollut lähinnä se, että tuuri kävi.

Kuka haluaa jättää asioita tuurin varaan? Kuka haluaa linnottautua kotiinsa?

En minä ainakaan.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"Minusta on kummallista pistää pahoinvoinnin piikkiin asioita, jos ne eivät päivänselvästi sellaisia ole."

Pyytäisin tuohon perusteluja.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

No kuten sanoit, he eivät ole sen ikäisiä, että olisivat työelämässä, eivätkä siten sen ulkopuolella.

Saattavat olla "pahoinvoivia" (kiva, riittävän ylimalkainen sana), mutta päivänselvä asia se ei ole.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Nuoruuteni Helsinki varsinkin 60-luvulla oli paljon, paljon nykyistä väkivaltaisempi ja tuollaisten joukkojen vastaavanlaiset ja paljon pahemmatkin hyökkäykset olivat arkipäivää. Se että aikanaan oli asiat huonommin, ei tarkoita tietenkään, että nykyiset vähäisemmät onelmat pitäisi hyväksyä.

Silloin Suomessa ei ollut pahemmin maahanmuuttajia, ja silloin tietysti syyllisiä keksittiin muista ryhmittymistä. Köyhät, ns. "huonot" perheet oli yleisin syyllistämiskohde, joskus harvoin mustalaiset, vaikka heitä harvoin noissa jengeissä nähtiin. Kun köyhä kansa häädettiin kantakaupungeista lähiöihin, aluksi ongelma siirtyi sinne, pois varakkaiden silmistä. Hyvinvointivaltion kukoistaessa ongelmat lähiöissäkin vähenivät.

Ilmiö on sinällään samankaltainen, kun hyvinvointivaltiota ajetaan nyt tietoisesti alas, ja luokkaerot nostavat päätään – aivan siten kuin äänestäjien enemmistö on tahtonut, tai ainakin antanut edustajilleen siihen valtakirjan. Lapsuuteni ja nuoruuteni luokkaerot olivat todellisuutta, ja jos tällä linjalla jatketaan, luokkaerot palautuvat samalle tolalle kuin silloin, ja nämä tämänkertaiset jengitappelut tulevat silloin olemaan pientä piperrystä siihen verrattuna.

Annammeko luokkaerojen edelleen kasvaa kaikkine näine seuraamuksineen, vai käännämmekö laivan suunnan? Siinä kysymys, jossa on avain tähänkin käsiteltävään aiheeseen.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jokin näissä väkivalta ja terroristi - keskusteluissa ei oikein ole kohdallaan Syy ei voi ainosastaan olla ympäristötekijössä. Myös väkivallan tekijän on sopeuduttava yhteisöönsä.

Tässä tutkimustietoa asenteista poikien sosiaalistamisvaiheesta:

"Hegemoninen maskuliinisuus on kulttuuriseksi tavoitteeksi asetettu maskuliinisuuden ideaali. Hegemoninen maskuliinisuus on valta-asemassa oleva maskuliinisuus, jonka valta-asema perustuu sekä naisten että toisten miesten alistamiseen. Käsitteellä on korostettu sitä, ettei maskuliinisuus ja feminiinisyys muodosta kahta selvärajaista kategoriaa vaan jatkumon, johon vaikuttavat muut identiteettiin liittyvät seikat, kuten seksuaalisuus tai etnisyys."

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Väkivaltaisesti käyttäytyvä ryhmä ei ole homogeeninen, vaan ryhmässä on jäseniä eri kansalais- ja ikäryhmistä, eräänlaisesta jengiytymisen esiasteesta. Porukan teot ovat varsin ikäviä. Ne ovat aiheuttaneet uhreilleen vakavia vammoja ja myös ulkopuolisille pelkoa ja huolta. Itse olen, ikävä kyllä joutunut viikkoja huolehtimaan yhden uhrin hoidosta, kuulusteluista ja kaikesta sellaisesta, jonka en olisi uskonut vielä kuukausi sitten kuuluvan omaan arkeeni.

Läheltä asiaa seuranneena olen joutunut miettimään, miten suhtaudun näihin raa'an väkivaltaisesti käyttäytyviin nuoriin. Haluaisinko tunnistetun tekijän laitokseen sulkemista, karkottamista?

Itse en halua tekijöitä tavata, auttaa enkä ymmärtää. Uskon ja luotan siihen, että viranomaisemme osaavat hajottaa porukan ja saavat oireilevat ohjattua oikeaan hoitoon. Tehtävä on vaikea, muttei mahdoton: onhan esimerkiksi ministeri Vapaavuorikin entinen väkivaltarikoksiin syyllistynyt nuori.

Pahinta on ollut nämä poliittiset toimijat, jotka ovat ottaneet uhrien kärsimyksistä kaikki poliittiset irtopisteet irti. He eivät tee ongelmalle mitään, vaan keskittyvät syyttämään muita tekemättömyydestä. Samalla he häiritsevät asiaa hoitavien työtä syytöksillään.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Toivon voimia sinulle ja hoitamallesi uhrille. Minuakin harmittaa tällaisten tragedioiden käyttö poliittisten pisteiden keruuseen. Toki meidän kaikkien tulee miettiä kuinka huonosti meidän nuorisomme voi - on koulukiusaamista, kouluammuskelua, päihdeongelmaa, jengiytymistä, huostaanottoja. Ratkaisu nuorten ongelmiin ei taatusti löydy maahanmuuttoa rajoittamalla. Jos jäämme tuijottamaan tämän jengin etnistä taustaa, jää meiltä oleellinen näkemättä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Et näköjään voi julkaista kommenttejani, aika pelkurimaista toimintaa.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Olet nyt toistanut ja jankannut samaa asiaa muutaman kerran. Mielestäni se ei tuo mitään lisäarvoa tähän keskusteluun, joten moikka ellei sinulla ole jotain uutta sanottavaa.

Maassa maan.. ei kun blogistin tavalla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Mitä arvelette tapahtuvan maahanmuuttajanuoren mielessä, jos hän saa joka päivä lukea olevansa ei-toivottu, ei-suomalainen, uhka, potentiaalinen rikollinen, potentiaalinen terroristi? Väärä, toisenlainen?"

Eipä tuo varmaankaan kivalta tunnu, ja siksi maahanmuuttajanuoria kannattaisi valistaa siitä, miten tuollainen suhtautuminen saadaan loppumaan. Sehän tapahtuu tietenkin osoittamalla käytöksellään olevansa kaikkea muuta kuin yllä mainittua. Maahanmuuttajanuoria pitäisi valistaa samalla tavalla kuin ulkomaille lähteviä suomalaisnuoria valistetaan: olkaa aina ystävällisiä, avoimia, rehellisiä, noudattakaa lakeja pilkuntarkasti ja muistakaa, että olette kotimaanne ja kulttuurinne lähettiläitä.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Esim. tuo mainitsemani silloin nuori afrikkalais-suomalainen nainen oli käytännössä suomalainen, osasi täysin suomea, oli kasvatettu suomalaiseksi. Ainoa mikä puuttui oli ihonväri. Ehkä tämä kertoo jotain ongelmasta.

Meinaatko ettei suomalaisilla ole laisinkaan syytä muuttaa omaa käytöstään ja suhtautumistaan tuollaisissa tapauksissa?

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Saanen linkata tänne tämän pääkirjoituksen. "Suomessa elää joukko ihmisiä, joiden mielestä lapseni ei ole suomalainen. Siis minun Suomessa syntynyt, suomea äidinkielenä puhuva lapseni ei ole heidän mielestään suomalainen.

Jos hän ei ole, niin kuka on?

Kuinka kukaan Suomeen myöhemmällä iällä saapuva ihminen voi koskaan kuvitella lunastavansa suomalaisuutta identiteetikseen, kun sellaista ei sallita edes täällä syntyville lapsille?"

"Jos täällä kasvavat ulkonäöltään erinäköiset suomalaiset lapset ja nuoret saavat kokemuksen, etteivät he kuulu joukkoon, että heidän suomalaisuutensa kyseenalaistetaan, ei liikuta turvallisilla vesillä. Luodaan yhteiskuntaa, jossa kasvaa katkeroituva sukupolvi, joka jätetään ulkopuolelle vain siksi, että he näyttävät erilaisilta."

http://www.maailmankuvalehti.fi/paakirjoitus/15130

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyllä varmaan monilla suomalaisillakin olisi aihetta käytöksen ja suhtautumisen muuttamiseen, mutta siihen tähtäävä valistustyö on ollut hyvässä vauhdissa jo pitkään, joten en kokenut tarvetta mainita sitä kommentissani.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskoisin, että useimmat suomalaiset suhtautuvat kaikenlaiseen jengitoimintaan erittäin positiivisesti, kunhan eivät tule hakatuiksi ja ryöstetyiksi jengien toimesta.
Viimeksi mainitussa tilanteessa ei jengin kokoonpanolla ( kantasuomalainen/maahanmuuttotaustainen) tai sen ikäjakaumalla ole mitään merkitystä rikoksen uhrille. Kiitollisuus elävänä selviytymisestä täyttää mielen.

Jengitoiminta parhaimmillaan on sosiaalista ja yksilön aktivisuutta lisäävää, etenkin jos jengiläisten vapaa-aika muutoin ei täyty mielekkäästä tekemisestä. Jengien yhteisöllisyys ei kuitenkaan saisi korostua liiallisena aggressiivisuutena muita kansalaisia kohtaan, vaikka nämä miellettäisiinkin ärsyttäviksi ja ongelmia aiheuttaviksi ihmisiksi.Näiden tulee myös liikkua mahdollisimman huomaamattomasti ja välttää provosoivaa käytöstä.

Uskoisin, että meillä kaikilla, myös blogisti Pauli Vennervirralla on peiliin katsomisen paikka näiden ikävien tapahtumien vuoksi.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Jos nyt ei ensinnäkään otettaisi Suomeen ties kuinka montaa ilman työtä saapuvaa maahanmuuttajaa, jolloin maahanmuuttajista ei muodostuisi huomattavaa erillistä kansanryhmää, eikä tätäkään blogikirjoitusta olisi tarvinut edes kirjoittaa.

Aika moni on jo maininnut, että tämänhetkinen maahanmuuttopolitiikka ei yksinkertaisesti toimi. Niitä maita, joista maahanmuuttajia Suomeen saapuu pitäisi auttaa. Nyt kun maahanmuuttajia otetaan kiihtyvällä tahdilla heille täysin vieraisiin maihin, se tuo alkuperäisväestölle aivan liikaa päänvaivaa. Ja siis tämänhetkinenkin keskustelu on mielestäni yksi maahanmuutosta aiheutuva päänvaiva.

Apua niihin maihin, joista maahanmuuttajia Suomeen saapuu. Käytetään kotouttamiseen kuluvat rahat siihen, että lähetetään kunnollisella palkalla opettajia, terveydenhoitajia ja sosiaalityöntekijöitä maahanmuuttajien kotimaihin. Yritetään antaa tukea maahanmuuttajien kotimaiden hallituksille ja pyritään kitkemään sieltä korruptiota. Niillä eväillä tulee parempaa jälkeä, kuin tämänhetkisellä maahanmuuttopolitiikalla.

Jari Leino

Jos afrikkalais-suomalainen kuka tahansa lapsi jo lapsena on tietoinen siitä, että hänen ihonvärinsä on erilainen kuin suomalaisen kantaväestön, kyse lienee siitä, että hänen havainnointikykynsä on aivan normaali.

Eli ainakin näkökyvyn ja ymmärryksen puolesta ihan terve lapsi on kyseessä.

On tosiaan asioita, jotka pieni vauvakin huomaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Monivärisyys ei ole erilaisuutta jos monivärisyys on normi. Kirjavassa kankaassa yksi sävy jota esiintyy vähemmän kuin muita on elimellinen osa kuosia.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Jari Leino, ihan kuin olisit hieman hukannut sen varsinaisen pointin. Ihonväri voi olla erivärisen kannalta psyykkisesti erottava tekijä. Ratkaisevaa on kuitenkin se saako hän ympäröiviltä ihmisiltä hyväksynnän oli hänen ihonvärinsä mikä tahansa.

Nyt kun kerran olet täällä voisit vastata muutamiin kirjoituksessanikin esiintyviin asioihin. Mitä tarkoittaa "rankaiseminen" tässä tapauksessa? Teidän perussuomalaisilta lahjaksi saamanne (ei lahjahevosen suuhun katsota) kansanedustajahan on puhunut sotaoikeuksista? Mahdollisesti suvakkien leirittämistä norjalaisella saarella (samalla toivoen parasta)?

Ja sitten tämä:

"Kaikkein pahinta on, että tämän kaiken ovat Suomen vallanpitäjät tehneet aivan tarkoituksella. Juuri ne ihmiset, jotka on valittu tai nimitetty tehtäviin, joissa heidän olisi pitänyt ajaa suomalaisten etua ovat saaneet toiminnallaan aikaan tilanteen, joka johtaa vääjäämättä suomalaisten kansanmurhaan."

Suuret eurooppalaiset kansanmurhat ovat joka kerran alkaneet sillä, että enemmistö on saatu demonisoimalla vähemmistöä käännettyä tätä vähemmistöä vastaan. Sanoisin että enemmän tästä on olemassa merkkejä kuin siitä että tuo muutaman prosentin vähemmistö, joka sekin koostuu valtaosaltaan tänne avioliiton, työn tai opiskelun takia tänne tulleista, alkaisi kansanmurhaamaan suomalaisia.

Jari Leino, haloo. Maa kutsuu.

Edelleenkään en hyväksy minkään ryhmän väkivaltaa. En alaikäisten jengiläisten kuten en kenenkään muunkaan. Asian taustojen ymmärtäminen ei tarkoita hyväksymistä. Siksi sitä ymmärrystä toivoisin kaikilta jotka keskusteluun osallistuvat.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Perimmäisistä, niin kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajia koskevista syistä uutisoitiin jo vuosia sitten, mutta onko asialle tehty jotain muuta, kuin leikattu nuorten koulutuspaikkoja entisestään kautta linjan?

"Vakava ilmiö Suomessa: 60 000 nuorta ”ulkona”
Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oli vuonna 2008 lähes 60 000 nuorta, ilmenee Pekka Myrskylän koko Suomen kattavasta tilastotutkimuksesta.

Ulkopuolisuudella tarkoitetaan sitä, että nuoret eivät opiskele eivätkä ole työssä. He eivät myöskään ole työttöminä työnhakijoina, eläkkeellä, varusmiespalveluksessa tai perhevapailla. Siten he putoavat myös yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/110547-vakava-ilmi...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Vennervirta kirjoittaa asiallisesti, että ”Sivistysvaltiossa on kuitenkin tapana olla syyllistämättä sellaisia, jotka eivät väkivallantekoihin tai muihin rikoksiin ole syyllistyneet”.

Nyt täällä kuitenkin näissä syy-konstruktioissa leimataan kaikki ”syrjäytyneet”, erilaiset tai ulkopuoliset potentiaalisiksi väkivallan tekijöiksi, peräti jengiväkivallan tekijöiksi. Tämä on hyvin leimaavaa ”syrjäytyneitä” kohtaan, ja myös perusteetonta.

”Syrjäytyminen” ei voi olla syy käsiteltävään ongelmaan. Syyn pitää esiintyä aina silloin, kun seurauskin esiintyy. Kyseisistä väkivallan tekijöistä kaikki, tai eivät ehkä ketkään, ole syrjäytyneitä, jos esimerkiksi pitää paikkansa se, että he ovat Facebookissa ja heillä on mobiiliyhteydet. Syyn pitää esiintyy ajallisesti seurausta ennen eikä siten, että jälkikäteen määritellään henkilöt toiminnan ja seurauksen perusteella ”syrjäytyneiksi”.

Kaikki oikeasti syrjäytyneet, jopa totaalisesti valtavirran elämäntavan, yhteiskunnallisten instituutioiden ja tukijärjestelmien ulkopuolella elävät, eivät suinkaan ryhdy mihinkään väkivaltaan. Jossakin tyhjällä tontilla nukkuvat ja omassa kadunkulmassaan pientä lahjoitusta pahvimukiin pyytävät katupunkkarit eivät ehkä toivo, että joku sosiaalituristi tulisi tarkkailemaan heitä. Mahdollinen tarkkailija saisi kuitenkin odottaa aika monta vuotta ennen, kun tämä silmiinpistävä syrjäytyminen johtaisi jengiväkivaltaan ulkopuolisia kohtaan.

Parhaiten jengiväkivaltaa selittää väkivaltaa legitimoivan miehisyysnormin omaksuminen, saksaksi "Gewalt legitimierenden Männlichkeitsnormen". Tämä on maahanmuuttajataustaan kytkeytyvä ilmiö. Tästä on hienoja kaavioitakin saksalaisessa suurtutkimuksessa:

„Abbildung 8.12: Zustimmung zu Männlichkeitsnormen nach verschiedenen Gruppen, nur männliche
Befragte (in Klammern: N, in %; gewichtete Daten, signifikant bei p < .001)“ (kaavio ei kopioidu)

(2009, 125 http://www.kfn.de/versions/kfn/assets/fb107.pdf)

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Jos oletetaan, että näissä kulttuureissa olisi niin voimakas väkivaltainen mieskulttuuri, niin eikö silloin väkivallan pitäisi olla vielä nykyistä huomattavasti yleisempää? Onko mielestäsi niin, että tuo on ainoa selitys eivätkä muut samaan aikaan läsnä olevat tekijät vaikuta asiaan? Mielestäni täysin epäuskottavaa jos näin on.

Pelkästään omat kokemukseni maahanmuuttajamiehistä kertovat toista. Kaikissa, aivan kaikissa kulttuureissa yksi ryhmä vastaa erittäin huomattavasta valtaosasta väkivallantekoja: nuoret, syrjäytymisvaarassa olevat tai jo syrjäytyneet miehet.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tutkimuksessa ja kaavioissa 8.12 väkivaltaa legitimoivaa miehisyysnormia tuki tavallisista (ei-äärioikeistolainen, ei-maahanmuuttajavastainen) saksalaisnuorista 2 % mutta turkkilaisista 23,6 %. Tuokin on paljon vähemmän kuin 100 % mutta riittää selittämään yliedustuksen väkivaltarikoksissa.

Vastustan ja paheksun tätä suomalaista leimaavaa ”syrjäytymiskeskustelua”, jota ei esiinny missään muualla. Esimerkiksi Heike Raab toteaa tutkimuksessaan, että tietyn yhteiskunnallisen liikkeen ”diskurssi kumpuaa suurimmaksi osaksi alakulttuurisesta kontekstista (”subkulturellen Kontexten”) tai kansalaisyhteiskunnan marginalisoiduilta reunoilta” (IK 2014). Suomessa tämä viittaisi ”syrjäytymiseen”, jota nyt sitten pitäisi eri hallinnonalojen toimin ehkäistä. Tämähän se vasta on syrjintää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se vakavasti otettava tosiasia, että näistä jengeistä puuttuvat tytöt tykkänään.

Tytöt toisivat mukanaan ripauksen romantiikkaa ja pehmeitä arvoja. Tyttöjen puuttuminen viittaa mielestäni siihen, että kyseessä eivät ole ns. monikulttuuriset jengit, kuten virallinen taho on ilmoittanut.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Perusonglemana täss(kin) keskustelussa on sekä tiedon että johdonmukaisuuden puute - vaarallinen yhdistelmä.

Erilaisista ryhmäkohtaisista syrjintä- ja erottelumekanismeista voidaan toki syyllistää oikeastaan kuka tai mikä ryhmä tahansa, mitä tyylikkäimmin pseudososiaalitieteellisin perustein, mutta todellisuus on suoraviivaisempi. Kuten tässäkin keskustelussa on esitetty, "kantasuomalaisetkin" tekevät rikoksia, sikailevat ja törppöilevät, mutta kukaan "kantasuomalainen" ei kilju, että "tuollaisia ne kaikki kantasuomalaiset ovat" ja ryhdy sen jälkeen "rasistisena kostona" takomaan omaa päätään seinään.

Miksi sitten maahanmuuttajien ja eräien muiden ryhmien, "yhteisöjen", kanssa käy näin? Mekanismi on melko yksinkertainen ja läpinäkyvä, mutta vaatii hieman taustaa, jotta se helpommin olisi ymmärrettävissä.

Meillä Suomessa on aina pyritty siihen, että jokainen kansalainen on oikeuden edessä yhdenvertainen, yksilö ja vastuussa omista teoistaan. Aina on toki ollut ryhmiä, jotka ovat halunneet muodostaa poikkeavan oman "yhteisönsä", joka on halunnut erottua myös ulospäin. Kun tällaisen "yhteisön" jäsen on syyllistynyt vaikkapa rikokseen, on koko muu "yhteisö" ollut yhteen ääneen huutamassa, että ei meijän "X" ole mitään tehnyt - vaikka "yhteisö" juuri eilen söi juhlissa X:n naapurilta pöllimän porsaan. Ympäröivä yhteiskunta näkee, että "yhteisö" hyväksyy rikoksen ja toteaa, että "kaikki "yhteisön" jäsenet ovat (potentiaalisia) rikollisia" - niin kuin tietenkin ovatkin, koskapa rikoksen toimintana hyväksyvät.

Ongelma on aiemmin ollut Suomessa pienimittakaavaista ja hallittavissa. Nykyisen maahanmuuttopolitiikan myötä Suomeen on kuitekin ajautunut hallinnollinen ajattelu, joka nimenomaan suosii erillisten "yhteisöjen" syntymistä. Kun nämä "yhteisöt" sitten toimivat ongelmatilanteissa em. tavalla - "ei meijän juri/hami/muhammad/sajjad/nereda jne. ole mittään tehnyt" - on tuloksena aivan sama edellä esitetty muun yhteiskunnan havainto: Ne ovat kaikki X (mikä tuo X sitten onkin). Kehitys ei ole mitenkään "suomalaista", sama ilmiö on havaittavissa globaalisti kaikkialla, missä erillisten "yhteisöjen" syntyä tasa-arvoisen yhteiskunnan sisään ja tilalle suositaan.

Jos tilanteeseen todella hautaan muutos, on muutettava maahanmuuttopolitiikan perusteita: mamu"yhteisöjen" synty julkisen vallan siunauksella ja tuella pitää estää ja kohtelun on oltava yksilökohtaisesti sama kaikille kansalaisille, taustasta riippumatta. Jos näin ei tehä, muutosta parempaan on turhaa odottaa.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"Aina on toki ollut ryhmiä, jotka ovat halunneet muodostaa poikkeavan oman "yhteisönsä", joka on halunnut erottua myös ulospäin. Kun tällaisen "yhteisön" jäsen on syyllistynyt vaikkapa rikokseen, on koko muu "yhteisö" ollut yhteen ääneen huutamassa, että ei meijän "X" ole mitään tehnyt - vaikka "yhteisö" juuri eilen söi juhlissa X:n naapurilta pöllimän porsaan. Ympäröivä yhteiskunta näkee, että "yhteisö" hyväksyy rikoksen ja toteaa, että "kaikki "yhteisön" jäsenet ovat (potentiaalisia) rikollisia" - niin kuin tietenkin ovatkin, koskapa rikoksen toimintana hyväksyvät."

Edellisen kerran kun maahanmuuttajien jengiytyminen aiheutti suurempia ongelmia siihen puututtiin sekä poliisin, sosiaaliviranomaisten että maahanmuuttajien itsensä toimin. Joten en hyväksy ajatusta että "yhteisö" ei tuomitsisi näiden nuorten tekemisiä. Kuten aina vanhempien ollessa kyseessä, voi joku vanhempi kieltää oman jälkeläisensä tekemiset. Tätä näkee koululaisten vanhempien parissa vaikka kuinka paljon.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Helsingin poliisi on tiedottanut, että otaksutuista jengiläisistä nimilistaa tai kuvia nettiin laittaneet voivat syyllistyä rikokseen. Listassa on sellaisten nuorten nimiä, jotka eivät ole olleet mitenkään mukana rikoksissa. Osa nuorista on kertonut että he eivät uskalla lähteä ulos pelätessään mitä voi seurata jos joku tunnistaa heidät.

Hyvää viikonloppua, suljen kommentoinnin. Voin palata asiaan myöhemmin ja avata sen uudestaan jos ilmenee aihetta. Minut tavoittaa myös FB:n yksityisviestillä jos joku haluaa sanoa aiheesta jotain.

Kaikesta huolimatta, hyvää viikonloppua.

Toimituksen poiminnat