Pauli Vennervirta "Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first "- Mark Twain

Tekijät ja uhrit

Edellisessä kirjoituksessani käsittelin Helsingin jengiväkivaltaa ja sen seurauksena alkanutta populistista asian käsittelyä. Haluan vielä jatkaa asian parissa eri näkökulmasta.

Omassa nuoruudessani oli aika, jolloin ei Espoossa, silloisessa kotikaupungissani, ollut järkevää mennä varsinkaan viikonloppuisin tietyille paikoille. Ostoskeskusten edustat jne. saattoivat olla suorastaan vaarallisia. Nuorison keskuudessa oli joitakin yksilöitä, jotka vetivät perässään suurempaa samanmielisten laumaa. Jälki oli silloin rumaa.

Aivan samasta ilmiöstä saamme lukea nytkin maahanmuuttajista ja kantaväestöstä koostuvan jengin kohdalla. Jengiytyminen on vanha ilmiö, näitä on nähty pääkaupunkiseudulla säännöllisin väliajoin. Itsekin turpaan saajien joukossa olleena uskon tietäväni mistä on kysymys uhrien kannalta.

Haluaisin että uhrit pääsisivät jossain vaiheessa ääneen julkisuudessa. He ovat kaikki suurin piirtein samaa ikäluokkaa. Sympatiani ovat heidän puolellaan ja toivon että he toipuvat kokemastaan.

Tekijät on saatu lehtien mukaan kiinni. Heidän kohtalonsa on monella tapaa vähintään yhtä kova kuin heidän uhriensa. He joutuvat usein elämään tekemänsä kanssa koko loppuelämän. Kysymys on suureksi osaksi vielä alaikäisistä.

Helsingissä on aikaisemminkin ollut saman tapaisia ilmiöitä. Poliisi on tehokkaasti saanut selville tekijät jonka jälkeen on ollut oikeuslaitoksen ja sosiaaliviranomaisten vuoro tehdä tehtävänsä. Päätekijät, jengien johtajat ovat saaneet koviakin rangaistuksia kuten oikein onkin.

Olisi aika miettiä mitä asian korjaamiseksi on tehtävissä. Itse olen sitä mieltä että maahanmuuttajayhteisöllä on tässä iso vastuu. Nuorten vanhemmat eivät voi väistää sitä, että heidän nuorensa ovat olleet mukana sellaisessa, josta kärsivät kaikki maahanmuuttajat.

Itse olen ollut tilanteessa jossa jouduin selvittämään lapsiryhmän hölmöilyjä. Silloin oli epäiltynä eräs vasta 7-vuotias maahanmuuttajapoika. Kävin keskustelun tuon pojan vanhempien kanssa. Oli heti selvää että he olivat täysin eksyksissä sen kanssa, mitä heidän lapsensa oli saattanut tehdä. Säälin kumpiakin, sekä epäiltyä että hänen vanhempiaan. Pojasta ei sen jälkeen paljon kuultu.

Jengiytymisen taustalla on joka kerran ollut syrjäytyminen, ulkopuolisuus. Suuri jenginuorten  joukkko on koostunut joka kerran oman elämänsä epäonnistujista. Näitä johtamaan on tullut joka kerran muutama jo pitemmälle rikollisen urallaan ehtinyt kovanaama. Loppujen lopuksi mekanismi on täysin sama, olivat kyseessä maahanmuuttajat tai kantaväestön nuoret. Nytkin käsillä olevassa joukossa on kumpiakin.

Asian selvittämiseksi tarvitaan poliisin, maahanmuuttajien ja sosiaalialan asiantuntijoiden yhteisiä ponnistuksia. On tehtävä selväksi mikä on lain kirjain ja tarkoitus ja että se koskee kaikkia. Oikeudet ja velvollisuudet kulkevat käsi kädessä.

Itse puoltaisin menettelyä, jossa maahanmuuttajille tehtäisiin hyvin selväksi mitkä ovat meidän yhteiskuntamme tavat toimia. Samalla heidän olisi sitouduttava vaikka sitten sopimuksen muodossa meidän sääntöjemme noudattamiseen.
 

 

Pelkään sitä että näistä tapahtumista seuraavassa keskustelussa jäävät ulkopuolisiksi juuri ne ryhmät joiden pitäisi siihen osallistua, nimittäin maahanmuuttajat ja heidän jälkeläisensä, maahanmuuttajayhteisön toimijat ja aktiivit. Samoin ehdottomasti tarvitaan mukaan rikollisten uhrit. Medialla on tässä asiassa iso vastuu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

”Jengiytymisen taustalla on joka kerran ollut syrjäytyminen, ulkopuolisuus”.

Ei nyt todellakaan ole, vaan taustalla on päinvastoin oman kulttuurin ja sen sukupuoliroolien sisäistäminen ja sisäpuolisuus.

Meillä voi olla jossakin paikassa 50 000 tai vaikka miljoona syrjäytynyttä yhteiskunnasta ulkopuolista, joista kuitenkin vaan se pieni osa ryhtyy ulkopuolisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Tätä ei voi selittää syrjäytymisellä tai eriarvoisuudella.

(Sanoo epävirallisen pihvinpaistajan apulainen hippileiriltä maailman metropolien marginaalista.)

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Tuossa on koottu rikollisuuden syitä. Kulttuuri on yksi vaikuttava tekijä, mutta ei ainut. Juuri siksi, vaikka se kulttuuri vaikuttaisi taustalla, tarvitaan monia muita syitä jotta rikollisuuteen ajaudutaan.

http://www.porttivapauteen.fi/tietoa/tietopankki/2...

Suomessa väkivaltarikollisuus on korostetusti tekemässä päihteiden käytön kanssa. Esim. vankeinhoidossa päihteistä vierottaminen on äärimmäisen tärkeää sen kannalta, syyllistyvätkö he vapauduttuaan uudelleen rikoksiin.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Tämäkin on mielestäni erinomainen kommentti tähän. Selväjärkisen ihmisen kirjoitus.

http://blogit.iltalehti.fi/mika-lehesto/2014/10/07...

"Ilmiössä ovat yleisesti nousseet esiin myös sanat kuten monikulttuurisuus. Nyt sitten seis ja aikuisten maailmaan. Missään kulttuurissa, jossa on ollut tärkeää perillisten tulevaisuus ei ole katsottu lasten ylikäyvää hölmöilyä hyvällä. Ja oli yhteiskuntajärjestelmä ollut millainen tahansa, siinä on ollut hallitsevia sääntöjä. Sormi osoittaa vanhempiin. Kasvattajiin. Jälleen kulttuuritaustasta riippumati. Jos sinua ei metriäkään kiinnosta mitä jälkikasvusi tekee öisin kaduilla, olet oikeasti hukannut vastuusi. Kaikkeen ei tietty voi vaikuttaa, mutta yleensä voi."

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mitä omasta nuoruudesta muistelin, ne olivat tuomittuja epäonnistumaan ne tyypit. Tyhmyys, sosiopaattisuus ja aggressiivisuus johtavat aikaiseen hautaan ja vankilakierteeseen. Sosiopaattisuus ja aggressiivisuus voivat avata portteja vaikka mihin kun ne valjastaa päämäärän eteen, mutta tyhmyydestä joutuu kärsimään.

Tyhmyyteen ei ole muuta lääkettä kuin vanheneminen. Tai ei sekään tyhmyyttä poista, mutta lieventää noita kahta muuta. Sitä odotellessa sitten joutuu yksi jos toinenkin sairaalaan, vankilaan ja elämiä menee viemäristä alas.

Jarno Liedes

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/nuorisojengin...

- Kyllä väkivaltaan syy on, mutta syyt voivat olla raadolliset. Väkivalta tuottaa nautintoa: On kiva mukiloida, on kiva kun toinen kärsii. Tämä on asia, jonka ympäristön on vaikea käsittää, Korpela toteaa.

- Väkivaltaa käyttävän nuoren saaminen ymmärtämään tekojensa vääryyden on useissa tilanteissa kuitenkin vaikeaa, sillä hän ei välttämättä koe minkäänlaista syyllisyyttä tai katumusta.

– Monesti lähtökohtana on, ettei hänelle muut ihmiset merkitse yhtään mitään, Korpela toteaa.

Voi hyvinkin olla, että osa noista tyypeistä on psykopaatteja tai omaa psykopatian piirteitä. Heille on turha yrittää opettaa sympatiaa tai empatiaa tai mitään muuta inhimillisyyttä sillä ovat kykenemättömiä ymmärtämään näitä ulottuvuuksia. Mitäs heille pitäisi tehdä ? Tai jos puoletkin noista ovat kuten tuo Korpela toteaa niin olen kyllä huomattavan skeptinen sensuhteen, että heille "puhuttaisiin" järkeä.

FB:ssä kiertää tällä hetkellä nimilista jengiläisistä jota levittää eräs uhri(tyttö). En väitä listan todellisuuden suhteen mitään, mutta tulinpa vaan katsoneeksi jakojen kommenttia ja porukka on todella hiilenä nyt. Ensinnäkin ollaan pettyneitä poliisiin ja lakiin ja toisekseen siihen että samaanaikaan on terrorismisoikeudenkäyntejä maahanmuuttajia vastaan ja nyt tämäkin. Ainut hyvä puoli tässä on, että reaktio kertoo sen, että porukka välittää asiasta. Silti, jos jotain ei tehdä ja päättäväisesti voi alkaa kohta tulla omatekoisia" kansalaispartioita" ja pitemmällä tähtäimellä homma eskaloituuu jokasuuntaan.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Itse taas olen kuullut että tuo nimilista on feikki. Näiden kanssa pitäisi olla erittäin varovainen, koska aivan viattomat saattavat joutua kärsimään. Joka tapauksessa voimankäytön ja oikeuden käytön monopolin pitää säilyä viranomaisilla.

Jarno Liedes

Joo voi hyvinkin olla feikki, mutta tosiaan ne kommentit paljon puhuvia.

Väkivaltamonopoli on valtiolla tietty, mutta kuka tietää mitä huomenna tapahtuu jos ihmiset kyllästää kuulemaan näitä tarinoita" pesäpallomailalla päähän jonka jälkeen huvikseen puukotettiin reiteen, kuulusteltiin ja päästettiin vapaaksi". Ihmisten oikeudentaju ei muutoinkaan tunnu enää olevan yhtä lain kanssa. Tälläiset on vaarallisia esimerkkejä koko yhteiskunnalle, jos uhrit ja sivulliset alkavat tuntea ettei oikeutta saa.

Tapio Suhonen

"Itse olen ollut tilanteessa jossa jouduin selvittämään lapsiryhmän hölmöilyjä. Silloin oli epäiltynä eräs vasta 7-vuotias maahanmuuttajapoika. Kävin keskustelun tuon pojan vanhempien kanssa. Oli heti selvää että he olivat täysin eksyksissä sen kanssa, mitä heidän lapsensa oli saattanut tehdä. Säälin kumpiakin, sekä epäiltyä että hänen vanhempiaan. Pojasta ei sen jälkeen paljon kuultu."

Ymmärrät ehkä väkivallan ja rangaistuksen eron toisin kuin kyseiset ryhmät. Kun puheena ovat maahanmuuttajat, perheen kurikäytäntö ei välttämättä kohtaa ajatustasi keskustelevasta palautejärjestelmästä aikuisen ja lapsen välillä.
Mamuperheellä voi myös olla yhteisökuri - oletko ottanut sen huomioon.

Tarkoitan sitä, että puhut nyt omalla kielelläsi - en tarkoita suomenkieltä - jota mamuperhe ei ymmärrä, vaikka suomea osaisikin.

Olen itse aikoinani ollut vastaavassa, hämmentävässä kulttuurikohtaamisessa, jossa toivomani lopputulos ei ollenkaan vastannut odotuksiani:
Rakensin tuolloin pojilleni mäkiauton, jolla he mieluusti ryhtyivät leikkimään lähialueen mäessä, pojat olivat tuolloin kymmenen kulmilla.
Leikki loppui lyhyeen, kun pojat tulivat kotiin mieli maassa, kertoen, että mustalaispojat olivat tulleet isolla joukolla viemään mäkiauton, sanoen että se on nyt heidän.
Kysyin tietysti pojilta, kuka oli päätekijä ja missä hän asuu. Pojat kertoivat osoitteen, jonne lähdin siltä sijalta. Ternon isä avasi oven (nimi muutettu), jolle sitten avauduin melko vakuuttavasti siitä, mitä ajattelin tästä varkaudesta. Ternon isä suhtautui asiaan vakavasti ja lupasi antaa pojalle turpiin, siis ei edes piiskaa tai tukkapöllyä.
Sanoin että ei liene tarpeellista antaa turpiin, kunhan keskustelet asiasta. Otin mäkiauton ja lähdi kotiin.
Sain sitten kuulla että poika oli sananmukaisesti saanut turpiin isältään. Poikani kertoivat että Terno ei ollut tullut kouluun alkavalla viikolla ja oli kuulemma naamaltaan violetti.
Terno jatkoi kuitenkin näpistelyjä ja varkauksia isäpelotteesta huolimatta.
Tällä tarinalla ei ole opetusta...

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Olen samaa mieltä, että poliisin ja muiden viranomaisten olisi nyt tärkeä olla hereillä ja antaa selkeä viesti, että poliisi puuttuu tarvittavilla keinoilla ja löytyy rangaistukset ja keinot millä väkivalta saadaan loppumaan ja tekijät pois kadulta riehumasta.
Jos poliisi salailee tai hyssyttelee tapausta, tai ilmoittaa ettei voi tehdä alaikäisille mitään, niin siitä voi seurata tilanteen kärjistymistä vielä paljon pahempaan suuntaan.
Esimerkiksi jos joku maahanmuuttaja hakataan hengiltä kostoksi, niin sit voi alkaa ikävä koston kierre.

Jari Leino

Toivon samaa kuin sinä, eli että uhrit pääsisivät jossain vaiheessa ääneen julkisuudessa.

En usko, että monellakaan etnojengiläisellä on Suomessa vanhempia. Tällaisia ongelmalapsia saadaan, kun houkutellaan maahan ankkurilapsia ja "yksintulleita alaikäisiä" turvapaikanhakijoita.

Kuten olet lehdistä lukenut, monet noista etnojengiläisistä asuvat lastensuojelulaitoksessa, eli ovat turvapaikan saaneita "yksintulleita" tai huostaanotettuja, kun "vanhemmat" eivät olleetkaan oikeita vanhempia tai vanhemmuus ei muuten toiminut.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Mihin uskosi perustuu? Aika uskomatonta muuten, että suomalaisista lehdistä Seiska on tehnyt tässä asiassa kiihkotonta tutkivaa journalismia. Artikkelin mukaan kaksi päätekijöistä on lastenkotilapsia. Toinen näistä on kahdesta on kantaväestöä.
http://www.seiska.fi/Rikos/Seiska-selvitti-kohuttu...

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Helsingin poliisi on tiedottanut, että otaksutuista jengiläisistä nimilistaa tai kuvia nettiin laittaneet voivat syyllistyä rikokseen. Listassa on sellaisten nuorten nimiä, jotka eivät ole olleet mitenkään mukana rikoksissa. Osa nuorista on kertonut että he eivät uskalla lähteä ulos pelätessään mitä voi seurata jos joku tunnistaa heidät.

Hyvää viikonloppua, suljen kommentoinnin. Voin palata asiaan myöhemmin ja avata sen uudestaan jos ilmenee aihetta. Minut tavoittaa myös FB:n yksityisviestillä jos joku haluaa sanoa aiheesta jotain.

Kaikesta huolimatta, hyvää viikonloppua.

Toimituksen poiminnat