Pauli Vennervirta "Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first "- Mark Twain

Tuhannet hukkuvat, teemmekö asialle mitään?

Tuhansia on hukkunut Välimereen viime vuosien aikana kun Afrikan ja Lähi-idän kriisialueilta pyrkii pakolaisia turvaan Eurooppaan. Poliitikot ovat ehdottaneet esim. ihmissalakuljettajien veneiden tuhoamista lähtösatamissa. Ihmisten hätään ja tarpeeseen päästä turvaan tämä ei tietenkään vaikuta mitenkään. Kun padotaan yksi tie, pakolaiset etsivät toisen. Jos Välimeren reitti suljetaan (josta en edes usko että se on mahdollista) alkaa Kreikan ja Turkin rajalla olemaan ihmisiä jonoksi asti.

On selvä että ihmissalakuljettajien toiminta pitää tehdä mahdollisimman vaikeaksi. Parhaiten se tapahtuisi viemällä heiltä asiakkaat. Se että pakolaisia alettaisiin vain palauttaa takaisin esim. Libyaan ei ole vaihtoehto. Siellä he olisivat hyväksikäytettyjen asemassa, riistaa erilaisille rikollisjoukoille. Jo nyt heitä pahoinpidellään ja tapetaan.

Mielestäni ainoa tapa, jolla oikeasti saadaan tilanne edes jonkinlaiseen hallintaan, on panoksien laittaminen siihen että kriisialueilla saadaan poliittinen ratkaisu. Vaaditaan myös mahdollisesti sotilaallista väliintuloa sekä pakolaisleirien turvallisuuden ja perushuollon varmistamista sille tasolle, että niissä voi elää. Käytännössä tämä johtaisi siihen, että tällä hetkellä pakolaisia vastaanottavat maat joutuisivat sitoutumaan hyvin pitkäksi aikaa näille kriisialueille. En siis ole toiveikas tämän ratkaisun suhteen.

Tulevaisuudessa meillä on esim. seuraavat vaihtoehdot:

Jatketaan nykyisellä tavalla, mikä selvästikään ei toimi. Osa maista hukkuu turvapaikanhakijoihin eivätkä muut osallistu tämän taakan jakamiseen. On ihmeellistä miten paikalliset asukkaat jaksavat Sisiliassa vieläkin auttaa näitä hädänalaisia, vaikka mitään toivoa siitä että muut osallistuisivat ongelman ratkaisuun ei ole näköpiirissä.

Toinen vaihtoehto on se, että luomme selvät, Euroopan laajuiset säännöt turvapaikanhaulle ja yleensäkin maahanmuutolle. Luodaan järjestelmä, jolla pakolaiset jaetaan, kotoutetaan ja jolla arvioidaan, mikä on kunkin maan "kantokyky" tässä asiassa. Varat tähän pitäisi tulla yhteisesti EU:n kautta. Maahanmuuttoa rajoitetaan, kuten nytkin tehdään, mutta ei suljeta turvapaikanhaun tai muun maahanmuuton mahdollisuuksia. Turvapaikkajärjestelmä laitetaan tarkempaan valvontaan. YK:n alaisena olevaa pakolaisjärjestelmää laajennetaan.

Samalla meidän pitää auttaa kriisialueita eli yhdistetään se yllä olevaan ratkaisuun. Voimme tietysti myös sulkea rajoja ja ohjata enemmän varoja tähän auttamistyöhön. Tämäkin voi toimia, niin kauan kuin fraasi "ihmisiä pitää auttaa siellä missä he ovat" ei tarkoita todellisuudessa "kuolkoot sinne, ei kuulu meille".

Viimeinen vaihtoehto lienee sitten vetää piikkilankaa Euroopan ympärille ja sulkea silmät ja korvat. Tällä ei kuitenkaan pystytä lopettamaan maahanmuuttoa. Kysymys kuuluu haluammeko elää Euroopassa jossa annetaan tuhansien hukkua rajoille ja/tai aletaan ampua turvaan pyrkijöitä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

T Piepponen

Sadat tuhannet suomalaiset hukkuvat laskuihinsa työttöminä ja roikkuvat itsarin partaalla.

Teemmekö asialle mitään?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Eli leiritetään ihmisiä (satoja tuhansia, ehkä miljoona) ettei vaan vahingossa tänne pääse väärän värisiä tai väärää uskontoa tunnustavia. Selvä homma.

Luuletko ettei tuo järjestely maksaisi sekin melkoisia summia?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ei tarvitse leirittää miljoonia ihmisiä. Tulijoiden määrä tyssää kuten Australiassa kun tieto siitä, että discorahan sijasta saakin kyydin leirille, leviää.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #10

Juuri minulle huomautettiin siitä ettei kaikki ole ksenofobiaa. Taidan sittenkin pysyä kannassani näiden diskoraha-heittojen ansiosta.

Tässä on kysymys ihmishengistä. Jos et pysy asiassa pysy poissa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #11
    "Jos et pysy asiassa pysy poissa."

Eli jos joku ei ole samaa mieltä kanssasi. Pelkäätkö, että joku saa sinut ajattelemaan mm. tuota Salosen merkille panemaa suhtautumistapaa tarkemmin ja luopumaan siitä, tai jollain muulla tapaa argumentoimaan niin pätevästi, että luovut sinisilmäisestä humanismistasi?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #24

Pakolaiset eivät tule diskorahan tarpeessa. He tulevat säilyttääkseen henkensä. En salli sitä että minun blogissani syljetään hädänalaisten silmille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kerropa, miksi öljystään upporikkaat Saudi-Arabia, Kuwait ja Arabiemiraatit eivät kelpuuta edes itsensä värisiä, oikeauskoisia ja samasta kulttuuripiiristä tulevia, vaan tämänkin taakan pitäisi langeta pohjoismaille?

Melkoisilla summilla tavoitellaan Emiraateissa pilvenpiirtäjien korkeusennätyksiä ja rakennellaan palmun muotoisia tekosaaria, mutta montako sinne otetaan näistä onnettomista Välimeren ylittäjistä?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #16

Saudi-Arabia ainakin on antanut suuria summia rahaa Jordanialle pakolaisten auttamiseksi. Siitä miten paljon saudeissa on pakolaisia en tiedä.
http://www.jpost.com/Middle-East/Saudi-Arabia-to-a...

Jotain tietoa löytyi:
http://www.refworld.org/docid/4a40d2b071.html

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Eli leiritetään ihmisiä (satoja tuhansia, ehkä miljoona) ettei vaan vahingossa tänne pääse väärän värisiä tai väärää uskontoa tunnustavia. "

Itse kysyit blogin otsikossa, että tuhansia hukkuu, teemmekö asialle mitään.

Sait Karhuselta vastauksen, mutta sitten vaihdoitkin aiheen johonkin aivan muuhun ("väärän väriset ihmiset").

Voisitko nyt pysyä aiheessa, eli siinä mihin kysyit ratkaisua, ja mihin Karhunen vastasi? Eli hukkumisonnettomuuksiin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Eli leiritetään ihmisiä (satoja tuhansia, ehkä miljoona)"

Näin tehdään jo nykyään: pakolaisleirit.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Australian malli on ratkaisu, joka todistetusti toimii. Ei yhtään hukkunutta turvapaikanhakijaa puoleentoista vuoteen. Paulilla ja Reijalla ei ole mitään ratkaisua, jolla oikeasti saataisiin hukkumiset Välimerellä loppumaan pian - ellette sitten kannata rajojen täydellistä avaamista ja ilmaisia&paperittomia merimatkoja Välimeren yli.

Voimavarojen keskittäminen EU:n ulkopuolisiin turvapaikanhakijaleireihin olisi aivan eri asia, kuin että rahaa syydetään Afrikkaan pilipaliprojekteihin, joista tuloksena on 10000 euroa maksavia huusseja.

EDIT: Jännä, että liikenne Australiaan loppui heti, kun Australia alkoi siirtää turvapaikanhakijat Naurulle ja Uuteen-Guineaan. Nekin ovat turvallisia paikkoja tietääkseni, eli mikseivät ne kelpaa turvapaikanhakijoille?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Maatiedekin hyvin todennäköisesti vaikuttaa asiaan. Indonesiasta Australiaan on melkoisesti enemmän matkaa kuin Libyasta Lampedusalle. On paljon isompi riski salakuljettajillekin lähteä taittamaan tuollaista merimatkaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Pauli, ehdotat "panoksien laittamista siihen että kriisialueilla saadaan poliittinen ratkaisu".

Kenestä sellainen ratkaisu sitten on kiinni vaikkapa Syyriassa, ja millä "panoksilla" uskot osapuolten luopuvan väkivallasta vaikutuskeinonaan?

Niko Sillanpää

Jos jotain ilmeistä järkevää näissä konflikteissa olisi tehtävissä, se olisi jo varmaankin tehty.

Ongelmaksi muodostuu aina, että ulkoisessa interventiossa muodostuu valtatyhjiö, jolle ei ole uskottavia, varsikaan demokraattisia täyttäjiä. Jälkimmäinen johtuu siitä, että näissä kriisimaissa missään ei ole kokemusta itsenäisinä mistään muusta kuin heimo- tai klaaniyhteiskunnista tai autoritaarisista hallinnoista. Mitä tahoa tukea esim. Syyrian sisällissodassa? Yhdysvallat veikkasi ainakin jo kerran väärin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se että äärioikeisto haluaa kärjistää ja raaentaa puhetta humanitäärisestä katastrofista ja sitä kautta estää ratkaisujen etsimisen juontaa kai jostain länsivastaisuudesta. Kaikki keskustelu jossa ei ole kyynistä orjanomistaja-asennetta yritetään torpata. Sehän on tehokas tapa passivoida ihmiset.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Äärioikeistolla on olemassa ainut ja toimiva ratkaisu. Kaikki muu on hapatusta, jota tehdään paremman omantunnon mielessä. Avataan vähän:

1) Maailmanrauhan saavuttaminen on utopiaa
2) Merkittävää osaa turvapaikanhakijoita ei voida asuttaa ja elättää Euroopassa ja eurooppalaisella elintasolla
= Elätetään turvapaikanhakijat lähtöpäässä leireillä alemmalla elintasolla tehokkaasti keskittämällä.

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Esität: "Varat tähän pitäisi tulla yhteisesti EU:n kautta".

Suomi on EU:n nettomaksaja, eli Suomi maksaa nimenomaan noista EU:n yhteisistä varoista suhteellisesti paljon enemmän kuin saa. Viime vuonna maksoimme jäsenmaksua kaksi miljardia ja saimme EU:sta alle 900 000 euroa, kun nettomaksuosuutemme oli yli miljardin.

Kaikki mitä esitetään tehtäväksi "EU:n yhteisistä varoista" maksaa nettomaksajille moninkertaisesti sen, mitä nettosaajille. Tällä rahoitusmallilla siis Suomi maksaisi myös muiden maiden maahanmuuttajista koituvia kustannuksia.

Ei jatkoon.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Se on vaan sellaista että auttaminen vie rahaa. Millä operaatiot pitäisi toteuttaa, pyhällä hengellä ehkä?

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Pitäisi ehkä sanoa, että mikä tahansa on parempi vaihtoehto kuin hukkua Välimereen ja antaa enemmän mahdollisuuksia tulevaisuudessa kuin mitä kuolleella on. Jos Australian malli toimii ja turvapaikanhakijoiden hakemukset kuitenkin käsitellään laillisella tavalla niin se ei voi olla paikkaan sidottua, että käsittelyn pitäisi tapahtua juuri Australian/Euroopan mantereella.

Kun miettii asiaa niin alkaa tosiaan taipua kannalle, että laivoista ei pääse Euroopan mantereelle vaan johonkin, jossa hakemus käsitellään ja jos se on aiheellinen niin sitten matka jatkuu EU-alueelle. Toimivat rajat, johon sisältyy toimiva turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittely ovat mielestäni kaikkien osapuolten etu.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se, mitä tämä maailma tarvitsee ehdottomasti on lisää etuoikeutettuja, omahyväisiä ja teennäisen humanistisia valkonaamoja puuttumaan kaikkiin mahdollisiin asioihin, jotka eivät heille vittuakaan kuulu.

Pakolaisvirta lakkaa sillä, että köyhdytään. Se seuraa automaattisesti siitä, ettei ole entisten natsien ja kolonialistien kelkassa sotkemassa tätä maailmaa.

Helvetin helppo ja altruistinen ratkaisu.

Jari Leino

Minun ehdotukseni on, että Suomen pitää mahdollisimman pian erota EU:sta ja ottaa käyttöön oma rajavalvonta. EU ei ole valmis tekemään tälle ongelmalle mitään todellista, joten kaikki EU:n toimet tulevat jäämään puuhasteluksi, joka ainoastaan pahentaa ongelmia.

Suomen tulee terveen kansallisen itsekkyyden nimissä pyrkiä siihen, että tänne päätyy mahdollisimman vähän turvapaikanhakijoita ja turvapaikka myönnetään vain oikeasti sitä tarvitseville, mieluiten jossakin kolmannessa maassa.

Eurooppa on jo tuhoon tuomittu. Suomella on vielä pieni mahdollisuus selviytyä, jos me rohkenemme ottaa sen asenteen, että Suomen on oltava ensisijaisesti suomalaisten turvapaikka.

Pieni ja velaksi elävä Suomi ei voi ratkaista koko maailman ongelmia. ISIS:tä ja muita muslimien kalifaatteja ei voi kokonaan pysäyttää kukaan. Aina tulee uusi tilalle niin kauan kuin islam on olemassa.

Minun ratkaisuni Lähi-idän jatkuviin sotiin ja Afrikan väestöräjähdykseen on: "kuolkoot sinne - ei kuulu meille". Tämä ei ole minun keksimäni ratkaisu, vaan sitä on aiemmin esittänyt ainakin Suomen merkittävin vihreä ajattelija Pentti Linkola.

Kaikki ihmiset kuolevat ennemmin tai myöhemmin. Mitä enemmän väestöräjähdystä ja resurssien ylikulutusta kehitysmaissa tuetaan, sitä enemmän (ennen aikojaan) kuolevia ja inhimillistä kärsimystä on.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Eu:n suhteen tiesin asenteesi joten ei mitään uutta.

"Eurooppa on jo tuhoon tuomittu."

No eipä ole millään mittakaavalla. Suurimmalla osalla Euroopan asukkaista menee ihan hyvin kun vertaa 80% maailman väestöstä.

"Pieni ja velaksi elävä Suomi ei voi ratkaista koko maailman ongelmia. ISIS:tä ja muita muslimien kalifaatteja ei voi kokonaan pysäyttää kukaan. Aina tulee uusi tilalle niin kauan kuin islam on olemassa."

Ja jokuhan on oikeasti ehdottanut että Suomen pitäisi ratkaista kaikki maailman ongelmat. Maailman sosiaalitoimisto - meemi on yksinkertaisesti valhe, olkiukko jota on mukava piestä. Lähi-iddässä on valtava määrä muslimeita jotka eivät jaa käsitystäsi ja taistelevat ISIS:tä vastaan.

"Minun ratkaisuni Lähi-idän jatkuviin sotiin ja Afrikan väestöräjähdykseen on: "kuolkoot sinne - ei kuulu meille"." Tuo lause puhuukin puolestaan. Jopa halveksimasi muslimit ymmärtävät asian paremmin. "Yhden murhaaminen on kuin tappaisi kaikki. Yhden pelastaminen on kuin pelastaisi kaikki". Arvaa missä kirjassa (kirjoissa) näin sanotaan?

Jos jostakin olen viime vaalien suhteen iloinen niin siitä että Muutos 2011 jäi totaalisesti sinne minne se kuuluu.

Suljen keskustelun tältä erää.

Toimituksen poiminnat