Pauli Vennervirta "Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first "- Mark Twain

Historia tässä, hyvää päivää

 

Päätin tulla käymään 30-luvun kanssa vaikka ette pyytäneetkään. Viime viikonloppuna nimittäin perustettiin uudestaan Lapuan liike, johtajanaan Susanna Kaukinen. Ilmeisesti ei haittaa että hän on aikaisemmin ollut anarkisti, mutta hän teki täyskäännöksen ja alkoi ”kansallismieliseksi”.  Matka on kulkenut hänellä reittiä Vasemmistoliitto -> IPU -> Anarkisti -> Natsi -> Lapuan liike. Tämä on hurjan jännittävää, milloin alkavat muilutukset ja onko uusi Mäntsälän kapina tulossa?

Samaan aikaan Suomen Sisu piti syysseminaariaan ja perusti maakunnallista organisaatiota. Hämeen piiriin valittiin johtajaksi James Hirvisaari. Pelko homosaation seurauksena tapahtuvasta minareettien kohoamisesta  kulttuurimme savuaville raunioille vei eduskunnasta pudonneen Jameksen nyt siis ulkoparlamentaariseen toimintaan. Ehkä piankin isänmaan kultaisessa aamunkoitossa kimmeltää kansallismielinen vallankumous jota Immonen kaipaili? Hallituspuolue Perussuomalaisissa on Suomen sisua edustamassa ainakin Olli Immonen, Jussi Halla-aho ja Teemu Lahtinen.

Olli Immonenhan poseerasi näkyvästi kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa ja suunnitteli tapahtumaa ulkomailla tunnetun äärioikeistoideologin Kai Murroksen kanssa. Perussuomalaisille tämä aiheutti ongelman mitä tehdä Immoselle, mutta tämä teki väistöliikkeen ja erosi itse määräajaksi eduskuntaryhmästä. Soini ei edelleenkään ottanut mitään kantaa siihen, miksi hänen johtamassaan puolueessa on äärioikealle kallellaan olevia kansanedustajia.

Meillähän on nyt jo julkaisuja joiden pääasiallinen sisältö on maahanmuuttajien parjaaminen, vähän kuin Der Sturmer joka sekoitti julkaisussaan pornografiaa, voimakkaan antisemitistisiä karikatyyreja ja naamioimatonta vihapropagandaa.  Kuten tuo aikaisempi julkaisu myös Mv-lehti kertoo selviä valheita ja puolitotuuksia eri etnisistä ryhmistä ja kiihottaa kansaa näitä ryhmiä vastaan. Toinen vastaava, myös antisemitismin kanssa flirttaileva lehti on Magneettimedia. Mv-lehdestä eräs Perussuomalainen vaikuttaja kirjoitti juuri äsken positiiviseen sävyyn.

Tuo 30-luku toi mukanaan toisenlaisiakin muistoja. Silloin Lapuan liikkeen vastavoimaksi syntyi laillisuusrintama, jonka muodostivat Edistyspuolue, Maalaisliitto, RKP ja SDP.  Tällä rintamalla oli jopa epävirallinen tiedusteluorganisaatio Isänmaan ja lain puolesta (ILP).  Olisiko niin, että tämän kaltaisen vastavoiman aika olisi taas kohta? Suomea ei uhkaa vallankaappaus, mutta perustuslain ymmärrys näyttää piireissä olevan heikolla tolalla.

Euroopassa näyttää olevan sama kaiku askelten. Hassua sinänsä että äärioikeiston entinen perivihollinen Venäjä on liittoutunut ”kansallismielisten” puolueiden kanssa heikentääkseen Euroopan yhtenäisyyttä. Venäjä rahoittaa useiden puolueiden toimintaa ja on jopa perustamassa uutta kattojärjestöä ”konservatiivisille” liikkeille. Suomesta mukaan kutsuttu on Kansallinen Vastarinta, Perussuomalaiset ja Suomen Sisu. Emme tiedä miten kutsuun on vastattu. Outoa kansallismielisyyttä jos minulta kysytään.

Yritin opettaa teitä mutta näyttää oppiminen olleen heikkoa.  Täytyy onnitella ”maahanmuuttokriitikoita” hyvin tehdystä työstä. Sen seurauksia voimme vain arvailla, mutta antamassani valossa eivät odotukset ole kovin positiivisia.

Taidan ottaa tästä takkini ja lähteä. 30-luku, älä unohda poistuessasi ottaa koppalakkiasi ja hakaristilippua etteivät ne jää nykyajan vaivoiksi. Vaikka näyttää kyllä siltä että ne on kaivettu historian roskalaatikosta joka tapauksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Sinänsä harmi että ääriliikkeitä muodostuu ja ne laajenevat, mutta kun ei tunnu ketään muuta kiinnostavan tai huolestuttavan tilanteen kehittyminen. voisi kuvitella että maltillisempiakin huolestuttaa, muttei uskalleta ääneen mitään sanoa kun samantien leimasin tärähtää toisen äärilaidan toimesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Koska persueliitti osoittaa siviilirohkeutta ja irtautuu putinisteista? Vaikea uskoa että koko konkkaronkka hyväksyy tätä kehitystä.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Tämähän on johtajien harhautus jotta kansa ei näe ongelmien todellisia syypäitä, unionia sekä eduskuntalaitosta jossa on polvistuttu brysselin isännän eteen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hulluja ei tarvitse kyntää eikä kylvää, vaan ne sikiävät ihan itsestään.
- Wanha suomalainen sananlasku

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vennervirta muistaa historiaa vähän valikoivasti. Hän unohtaa Lapuan liikkeen syntyyn johtaneet syyt. Lapuan liike syntyi reaktiona kommunistien toimintaan. Sen kannatus nousi hyvin nopeasti, mutta jäi lyhytaikaiseksi. Kannatuksen vei oikeastaan kaksi asiaa. Kommunistilait tekivät sen tarpeettomaksi ja Lapualaisten suorittamat laittomuudet käänsivät mielialat sitä vastaan. Mäntsälän kapinan jälkeen 30-luku oli Suomelle hyvää aikaa. Talous kasvoi, kansa vaurastui ja politiikkakin eheytyi niin, että Tannerin johtamat sosialidemokraatit tulivat vuonna 1937 hallitukseen.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Oma isoisäni, jääkäri, juristi ja nimismies, oli aluksi käsittääkseni mukana Lapuan liikkeessä mutta jätti sen kun toiminta alkoi yhä enemmän kääntyä laittomuuksiin. "Maata on lailla hallittava" oli kuulemma yksi hänen mielisanontojaan.

30-luvulla IKL jatkoi Lapuan liikkeen toimintaa, Vihtori Kosola itse alkoholisoitui pettyneenä siihen että häntä ei huolittu johtoon.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Oikeasti jos laillisuus on se periaate minkä mukaan pitäisi mennä niin sieltä lähtisi kymmeniä kansanedustajia + ministereitä samantien oikeuteen.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Vennervirta muistaa historiaa vähän valikoivasti. Hän unohtaa Lapuan liikkeen syntyyn johtaneet syyt. Lapuan liike syntyi reaktiona kommunistien toimintaan."

Matti Lackmanin kirjoittamassa Esko Riekin elämänkerrassa on osoitettu, että SKP:n maanalainen verkosto oli revitty hajalle etsivän keskuspoliisin operaatioissa jo vuoteen 1930 mennessä. Tässäkin valossa Lapuan liikkeen väitteet siitä, että kommunismi muodosti Suomelle uhan, olivat yliammuttua propagandaa, vaikka epäilemättä liikkeen aktiivit itse uskoivat siihen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Maanalainen verkko ehkä oli revitty, mutta näkyvä toiminta oli hyvin aktiivista ainakin 20-luvun loppuun asti. Esimerkkinä vaikkapa marraskuussa -29 yritetty yleislakko, joka kyllä epäonnistui varsin perusteellisesti.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #35

"Hyvin aktiivista", ja esimerkkinä on 1929 myttyyn mennyt yritys työnseisaukseen, johon osallistui surkea kourallinen työväkeä? Sen torjumiseen ei tarvittu edes etsivää keskuspoliisia, sosialidemokraattiset ammattiliitotkin riittivät vallan hyvin.

Kommunistien toiminta oli nimenomaan vuosina 1929-1930 vähäisimmillään ja surkeimmillaan, ja koko liikkeestä ei ollut mitään realistista uhkaa yhteiskuntarauhalle. Tämä on aika lailla konsensus tutkijoiden keskuudessa; Lackmanin ohella voisi tässä siteerata myös vaikkapa Juha Siltalaa tai Tauno Saarelaa.

Mauri Skön

Samaan aikaan Saksassa alkoi tuhatvuotisen valtakunnan kannattajien nousu, joka johti Saksan hetkelliseen ylivaltaan Euroopassa. Toistaako historia itseään?

T Piepponen

"Yritin opettaa teitä mutta näyttää oppiminen olleen heikkoa."

Mahtaisiko johtua siitä, että - et suinkaan yrittänyt opettaa - vaan syyllistää inhoamiasi ihmisiä ja usein vieläpä kytkeä heitä piireihin, joihin he eivät koskaan ole kuuluneetkaan?
Tai siitä, että sinä et ole kenenkään auktoriteetti?
Tai siitä, että olet yksisilmäisehkösti ajatteleva, ideologian palossa marinoitu julistaja?
Tai siitä, että kaikki eivät ylipäätään kuuntele kaltaisiasi setiä?

Teille on yritetty opettaa jo pitkään, että yksipuolisella syyllistämisellä saadaan aikaan ainoastaan vastavoimia. Ei ole mennyt ymmärrykseen. Eli en itkisi siitä, että on ollut itse luomassa voimia, jotka ajattelevat toisin.

Meinasitko muuten ihan oikeasti mennä paniikkiin jostakin pienestä tolkkuvapaasta piiristä?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"Mahtaisiko johtua siitä, että - et suinkaan yrittänyt opettaa - vaan syyllistää inhoamiasi ihmisiä ja usein vieläpä kytkeä heitä piireihin, joihin he eivät koskaan ole kuuluneetkaan?"

Kuten mitä? Että Immonen ihan sattumalta sattui olemaan paikalla Schaumanin patsaalla kuin SVL ja istumaan samaan pöytään Murroksen kanssa? Tämä on käyty läpi monesti. En usko tuollaisiin sattumiin.

"Tai siitä, että sinä et ole kenenkään auktoriteetti?"

En väitä olevani kenenkään auktoriteetti, vaan ilmaisen mielipiteeni.

"Tai siitä, että olet yksisilmäisehkösti ajatteleva, ideologian palossa marinoitu julistaja?"

Ja mikähän ideologia se mahtaisi olla?

"Tai siitä, että kaikki eivät ylipäätään kuuntele kaltaisiasi setiä?"

Kuten totesin yllä, ilmaisin mielipiteeni. Tällä on muuten nyt jo 153 jakoa Facebookissa. Osa on varmasti tähän kriittisesti suhtautuvia, mikä on minulle aivan ok.

"Teille on yritetty opettaa jo pitkään, että yksipuolisella syyllistämisellä saadaan aikaan ainoastaan vastavoimia. Ei ole mennyt ymmärrykseen. Eli en itkisi siitä, että on ollut itse luomassa voimia, jotka ajattelevat toisin."

Maahanmuuttajien yksipuolisella syyllistämisellä on syytäkin olla vastavoimia.

"Meinasitko muuten ihan oikeasti mennä paniikkiin jostakin pienestä tolkkuvapaasta piiristä?"

Äläs nyt viitsi olla naurettava. Minä en ihan helposti mene paniikkiin eikä siitä ylipäänsä ollut kyse. Äärioikeiston nousu on Euroopan laajuinen ilmiö ja siitä ovat huolissaan hyvin monenlaiset ihmiset.

Vastauksesi sävystä sitten riippuu, säilyvätkö sinulla kirjoitusoikeudet minun blogiini.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Maahanmuuttajien yksipuolisella syyllistämisellä on syytäkin olla vastavoimia."

Poliitikot tästä maahanmuutosta ovat vastuussa kuten tukien ylenpalttisuudestakin eli vetovoimatekijöistä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

MV-lehti ei ole ainoa propagandajulkaisu. Muunneltua tai vähän puutteellista totuutta kun löytyy valtamedian lehdistäkin. Mistään jutusta ei nykyisin tiedä, että onko se totta vai vääristelty totuus.

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Ja Kaukinen... Se oli vain ajan kysymys, että kyseinen henkilö kääntyy taas johonkin uuteen poliittiseen kantaan.

Jaakko Häkkinen

Maltillinen kirjoitus Paulilta, nyt ei löytynyt ylitulkintoja. ;) Oli pakko suositella.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jokainen meistä varmasti pelkää, että tulee joku sirkus-mussolini ja käännyttää uskoonsa. Vai oliko tämä taas niitä pelkoja, jotka eivät koske ketään itseään, mutta koskevat kaikkia muita?

Keijo Räävi

Tämä on hienoa että Suomeen syntyy uusia poliittisia liikkeitä. Demokratia on vihdoin ja viimein tullut Suomeen.

Ja suomalaiset ovat vihdoin ja viimein oppineet väittelemään vaikka välillä rapa roiskuukin.

Saksan demokratia kesti natsit joten eiköhän Suomikin kestä Lapuan liikkeet ja muut ääriajattelijat varsinkaan kun ne eivät perustu väkivaltaan kuten natsit.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Periaatteessa olisi strategiana yhdellä tapaa mielenkiintoinen vaihtoehto, että valtapuolueet omaksuisivat joitakin osia maahanmuuttokriittisten agendoista omikseen. Se iskisi ilmat pihalle ääriliikkeiden mobilisoitumisesta. Toisaalta hinta voisi olla kova. Suomesta voisi tulla Euroopan hylkiö elleivät muut Euroopan maiden valtapuolueet päätyisi samaan strategiaan.

Ehkä eniten tässä huolettaa tämä Euroopan ja sen valtioiden sekasortoistuminen, joka tekee Euroopan maista helpon saaliin Venäjälle. Jos olisin Putin, katselisin silmät kiiluen pakolaiskriisiä ja äärinationalististen puolueiden voimistumista Euroopasta hajottavina voimina.

Viime kädessä suurin osa ihmisistä valitsee turvan ja ruoan, kun todellinen hätä iskee silmille. Toki on se pieni vähemmistö, joka loppuun saakka pitää arvoistaan ja ihmisyydestään kiinni kuten 2. maailmansodan keskitysleireiltä tiedämme. Suurin osa kuitenkin myy arvonsa välttääkseen nälän ja kuoleman.

Toivon, että Euroopan johdossa on viisaita päättäjiä, jotka osaavat luovia tässä haasteellisessa tilanteessa tuhon ja kärsimyksen välttämiseksi. Sopii myös miettiä, mitä yksittäinen kansalainen voi tehdä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Karnevalismi on yksi tämän kansallismielisen liikehdinnän keinoista. Siksi ei voi sanoa että Kaukinen se nyt vaan vetää omaa showtaan, ollaan kuin ei huomattaisi mitään. Ikävä kyllä juuri persut ovat ensin totuttaneet kansan tähän "pistetään suomalaisten nimissä vähän ranttaliksi"-politiikkaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pointsit siitä, että olet perillä Kaukisen liikkeistä.

Milloin vihervasemmisto kielletään natsien vauvanaskeleina?

Toimituksen poiminnat