Pauli Vennervirta "Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first "- Mark Twain

Trollhättanin miekkamies

Kenties myös shia/sunni tai turkkilaiset/kurdit yms välienselvittelyä.


Itse uskon että tekijä voisi olla entisen Jugoslavian alueelta.


Jos tekijä on etninen niin tämä ei sitten liity yhtään mihinkään millään tavalla.


Kun katselee noita kuvia tapahtumapaikalta niin tulee ihmetys: "Mitä nuo valkoihoiset ruotsalaiset tekevät kehitysmaassa, missä tuo paikka oikein on?"


Tuossa Vänersborgin/ Trollhättanin paikallislehden kuvissa poliisi ajaa tai hätistelee somaleja kauemmas ja siitä saa jotenkin vaikutelman, että ne yritti päästä kouluun tai ainakin poliisirenkaan läpi.


Salailu viittaa etniseen rikkauteen tekijän suhteen.


Mitenhän nämä menevät heimokulttuurissa? Jos heimoveli on haavoittunut niin voiko sen kostaa miekkamiehen heimoveljeä vastaan suunnatulla kouluiskulla?

 

Saksassa maahanmuuttajien kimppuun hyökätään toistuvasti. Suomessa on nyt kaksi kertaa yritetty sytyttää tulipalo vastaanottokeskuksessa. Ruotsissa useita vastaanottokeskuksia on poltettu. Vihapuheella on vaikutuksensa.

Yllä olevan kaltaisia syitä ja selityksiä tarjottiin suurella maahanmuuttokriittisellä forumilla Trollhättanissa kouluun hyökänneen miekkamiehen teolle. Päällimmäiseksi jäi vaikutelma, että syy on kirjoittajien mielestä maahanmuutossa. Jos tekijä olisi ollut maahanmuuttaja, olisi syy tietenkin ollut silloinkin maahanmuutossa.

Sen sijaan en ole nähnyt näillä forumeilla yhtään mainintaa siitä, että yksi surmansa saaneista oli maahanmuuttajataustainen kouluavustaja, joka yritti pysäyttää hyökkääjää. Lavin Eskandar oli sankari millä mittapuulla tahansa mitattuna. Arvossa pidetty, lahjakas nuori mies. Muistetaan myös häntä kun keskustelemme näistä hyökkäyksistä, tekijöistä ja uhreista.

Taannoisten Ruotsin mellakoiden aikana maahanmuuttajat yrittivät suojella kouluja ja päiväkoteja kantaväestöön kuuluvien kanssa, osittain onnistuenkin. ISIS:tä vastaan taistelevat ovat pääasiassa muslimeja, samoin kuin valtaosa uhreistakin.

Kun keskustelemme monikulttuurisuudesta, sen vaikutuksista yhteiskuntaan, hyvistä ja huonoista seurauksista yritetään pitää mielessä että emme puhu mistään monoliittisesta massasta. Me puhumme ihmisistä, yksilöistä. Hänestä joka antoi henkensä suojellakseen pieniä oppilaita. Niistä jotka asettavat itsensä vaaraan hillitäkseen mellakoita. Taistelijoista jotka antavat henkensä sodassa terroristeja vastaan.

Muistetaan siis myös näitä ihmisiä. Samalla pitäisi muistaa että tavallisten ihmisten elämä, kantaväestön tai maahanmuuttajien ei ole uutinen. Mellakat ja terroriteot ovat uutisia ja siksi ne saavat sen tavallisen elämän rinnalla kohtuuttoman huomion mediassa. Enemmän tarvittaisiin tietoa ja kokemuksia siitä tavallisesta elämästä, jota elävät huomattava valtaosa myös maahanmuuttajista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mistä päättelet, että se on juuri vihapuhe, joka näitä tekoja aiheuttaa? Väitettä esitetään useinkin, mutta missä ne todisteet ovat? Mitä enemmän vihapuhetta, sitä enemmän väkivallantekoja? Kausaalisuhde?

Vai onko niin, että vihapuheet ja väkivallanteot ovat vain rinnakaisia, johtuvat jostain muusta?

Nojoo. Tiedän että ei tätä asiaa ole mitään syytä pohtia. Totuus on totuus. Jos sanon, että se on niin, se on sitten niin. Kysykää vaikka kaikilta niiltä, jotka ovat kanssani samaa mieltä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Musiikillakin voi olla osansa. Katsoin vain yhden tämän murhaajan youtubelistan pätkän ja se voisi vahvistaa tätät teoriaa: http://yle.fi/uutiset/aggressiivinen_musiikki_lisa...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Juu, syitä voi olla missä vaan. Valikoimaa hirttäytyä riittänee kullekin uskonnolle ja ideologialle.

Etsivä löytää. Sitä saa, mitä mittaa jne.

Mitähän Ikea-puukottajalla mahtoi olla motiivinaan? Kuunteliko aggressiivista musiikkia? Oliko altistunut vihapuheelle?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #5

On vaikeampi tietää mikä kaikki sai Ikeapuukottajan hirmutekoonsa. Meidän on sentään helpompi nähdä mille naapurin pojat altistuvat.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #6

Ei se ole vaikeaa, jos sen tekee ideologisesta vinkkelistä käsin. Sen helpompaa ei ole.

Minä en ainakaan näe mitään eroa naapurin pojalla ja naapurin pojalla. Kummatkin ilmentävät omalla tavallaan naapuria.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #6

Ja onhan sitä tekijältäkin näköjään kysytty:

"De såg svenska ut"

Lähteen laadusta en osaa sanoa. En löydä mitään tietoa suuntaan tai toiseen.

edit. osaanpas https://en.wikipedia.org/wiki/Vestmanlands_L%C3%A4...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #5

Tuntuu kuin haluaisit kyseenalaistaa sen että äärioikeistolainen ja natsisstinen propaganda ja puhekulttuuri johtaa tekoihin. Lisäksi tarvitaankin yksinäisiä nuoria miehiä.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #7

"Tuntuu kuin haluaisit kyseenalaistaa sen että äärioikeistolainen ja natsisstinen propaganda ja puhekulttuuri johtaa tekoihin. Lisäksi tarvitaankin yksinäisiä nuoria miehiä."

Ei noista Ukkosen kirjoituksista mitään kyseenalaistamista ole havaittavissa. Kaikkien ääriliikkeiden propaganda ja puhekulttuuri johtaa aina tietyissä tapauksissa tekoihin ja väkivaltaan, oli kyseessä sitten äärioikeisto, äärivasemmisto, ääri-islamilaisuus, äärikristillisyys, ääribuddhalaisuus tai äärisuvaitsevaisuus. Eri liikkeisiin kuuluvat sitten liian helposti leimaavat kaikki vähänkään vastakkaista mielipidettä edustavat henkilöt äärilaitoihin, vaikka todellisuudessa näitä ääritapauksia on liikkeestä riippuen kuitenkin aika vähän.

Tämä kaikkien eri mielipidettä edustavien henkilöiden leimaaminen ja syyllistäminen taas lopettaa kaiken rakentavan keskustelun ja ongelmien ratkaisun, mikä näkyy tällä hetkellä vahvasti esimerkiksi juuri Suomessa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Vähän diinadiibaa esim tuo äärisuvaitsevaisuus. Voihan sitä fabuloida että ääripasifismi johtaa sotaan tai että ääriraittius johtaa reumatismiin.
Katsos kun islamistit tekevät terroritekoja ei kukaan avaruusolento nimeltään äärisuvaitsevainen riennä puhumaan että joo on niitä muitakin ääriliikkeitä diiba daaba. Mutta kun natsi tekee terroriteon niin näitä ilmaantuu jotka haluaa muistuttaa kaikista muista ääriliikkeistä. Tai kun eduskunnassa puhutaan rasismista niin puolet persuista ja pari kokoomuslaista aloittavat puhumaan äärivasemmistosta tai siitä että persut ovat saaneet joskus kritiikkiä.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #12

"Katsos kun islamistit tekevät terroritekoja ei kukaan avaruusolento nimeltään äärisuvaitsevainen riennä puhumaan että joo on niitä muitakin ääriliikkeitä diiba daaba."

Ei ehkä avaruusolennot, mutta ainakin esimerkiksi täällä Uudessa Suomessa islamistien terroritekojen yhteydessä samat henkilöt rientävät muistuttamaan vaikkapa kristyttyjen aiheuttamista sodista ja terrorista ja äärioikeistoa ja Breivikiä tietenkään unohtamatta, ja itsekin olet kyllä usein paikalla, jos et suoraan itse kirjoittamassa, niin ainakin peukuttamassa näitä kommentteja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

Voin kuvitella että semmoisia kommentteja tulee jos väitetään että kaikki muslimit ovat terroristeja. Mutta juuri silloin kun tapahtuu terroriteko on aika sille että juuri se teko otetaan vakavasti kuten myös että pohditaan sen vaikuttimia. Jos keskustelu menee epäasialliseksi niin siihen epäasiallisuuteen voi tietysti puuttua. Mutta esim ikuinen toitotus jostain äärivasemmiston väkivallasta on niin suhteetonta että sen esittäminen on pelkkää provokaatiota. Puheenvuoron nuivien kunniaksi täytyy laskea että nyt ei ole kuulunut sitä kuten niin monasti aikaisemmin.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #18

Se on kyllä totta, että liian usein äärioikeistosta puhuttaessa otetaan äärivasemmistokortti esiin, varsinkin jos sillä ainoastaan yritetään sivuuttaa itse aihe ja väkivaltaan ja terroriin johtaneet syyt tai jopa väheksyä itse tekoa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #7

Kyllä minä kyseenalaistan kaiken. Minusta se on täysin todellisuudesta irrallinen juttu ja ikuisesti (tietoisesti) eksyksissä tarpovan kyselijän merkki, että ei kykene kyseenalaistamaan edes sitä kummallisinta uskomusta silloin kun se on mieleinen.

Asiat harvoin ovat yhdestä asiasta johtuvia. Joo, lähes kaikella voi tappaa ihmisen. Joo, mistä tahansa ideologiasta saa väkivallan välineen jos oikein haluaa.

Mutta viha ja tahto. Ne tulevat ihan jostain muualta. Yksinäiset nuoret miehet eivät ole yksin sattumalta. He ovat mahdollisesti yksin, koska ovat epäsosiaalisia. Koska he ovat erilaisia ja erillään. He eivät kuulu. He ovat yhteiskuntansa luomuksia siinä missä kuka tahansa muukin. Ympäristönsä tuotteita.

Poliittinen väkivalta taas syntyy siitä, että ideologian peruskivet ovat uhattuina ja peruuttamattomassa ristiriidassa; kakkua ei voi saada ja syödä samaan aikaan.

Voi vain paeta tai taistella.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #5

Vannevirta, Tuirassa somalin suorittamat kirvessurmat eivät aiheuttaneet tällaista paheksumisen vyöryä.

Kyllä murha johtuu aina vihasta, oliko Tuiranmurhat sitten tehty ystävyyden nimissä?

Kohtaako nyt somalien kosto Oulun poliisia?

Väkivalta ja sen ihannointi on aina tuomittavaa tekijästä ja tämän taustoista riippumatta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #38

Sini, tuliko TV-n uutisissa jatkuvasti kuvaa paikanpäältä ja Vannevirrat ja Sergejehvit paheksuivat tapausta, muistaakseni Sinikin oli flekmaattinen.

Kysymyksessähän oli rasismin kohteeksi joutuneen mielenhäiriössä tekmä kosto.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Kamoon Aimo. Tuli infoa tuutin täydeltä. Jos ei tv-kanavilta niin iltapäivälehdien videopätkiltä jne.
Sinulta juuri sitä flegmaattisuutta nyt peräänkuulutetaan. Jos tyypit jotka toimivat siinä hengessä (jatkuva ns maahanmuuttokritiikki) mitä sinäkin edustat toteuttavat fantasioitaan kuten tämä "miekkaritari niin luulisi sinun hiljentyvän ja olevan vähän mietteliäs.
Toiseksi minä olen kyllä kirjoitellut raittiushenkisesti jos se on mennyt sinulta ohi niin ei voi mitään. Jos sitten Suomessa tapahtuu yksi tuhansista kapakkaselkkausväkivallanteoista niin ei ole minua asiani rynnätä siihen keskusteluun messuamaan raittiudesta. Se että tekijä Tiurassa oli pikimusta ei myöskään houkuta minua erityisesti paikalle muuta kuin lukemaan kommentteja.
On typerää yrittää asettaa Tiuran surmatyön ja rasistisin sekä natsistisin motiivein tehdyn massamurhayrityksen samalle janalle.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tjaa että Rob Zombie, Rammstein tai Disturbed vaarallisia vallan
Kun kuuntelee aggressiivista musiikkia tulee haluja katkoa päitä
Okkei

Itsellä on kyllä aivan toisinpäin
Kun soitan tai kuuntelen aggressiivista musiikkia niin olo paranee
Ei nimenomaan tee mieli antaa kellekään lempeää pusua rakastavalla avokämmenellä

Ehkä syynä ovatkin videopelit
Siellä lapsonen oppinut murhaamaan on

Tai sitten elokuvat
Nutipäähän siteerasi vallan lasten elokuvsta tuttua lausetta
(I´m your father - Star Wars/Imperiumin vastaisku)

Kaikki kieltoon niin eivät altistu pikku pellavapäät
Niinkös näinkös sen oltava olisi
Vain kivoista asioista kerrotaan/lauletaan
Sitten maailma on parempi paikka
Mitään pahaa ei koskaan tapahdu kun ollaan kivoja toisillemme

Vai pitäisikö kuitenkin katsoa asiaa siltä kantilta että tyypillä meni niru naru
Sitten pääsi poru
Selkeä latvakakkonenhan poju oli

Elämä hukassa ja näkymättömyyttä tunsi
Päätti sitten näin näyttää kaikille että "hei minäkin olen olemassa"
Sankariksi ei päässyt tietenkään vaan kuukauden k##ipääksi

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #8

Sen verran vielä lisään omaan höpinääni ja totean

Minusta on jotenkin mukavampaa kun tiedän mitä kukin edustaa
Jos on natsi niin saa sanoa olevansa natsi
Jos on kovin vihertävä niin sanokoon sanottavansa
Tai siteeratkoon Linkolansa

Mielummin minä sen kuuntelen vaikka olisin vahvasti eri mielipuolta
Jos joutuu nuuhkimaan ja aavistelemaan että mikähän se tuokin on
Tulee asteen epämukavampi olotila

Niin ja tietääkseni en itse ole
SuvakkiNatsiKommunistiVajakkiPersuHinttiVihermädättäjä
Tietysti voisin opetella juu

Mielummin olen aina ja iänkaiken ihan vain omalla puolellani
En välttämättä muita vastaan mutta marssin vain oman rumpuni tahtiin
Ne ovat eri miehet (ja naiset) kun kulkevat hurmanhenkien mukana
(Olkootten hurmanhenkien suuntaus mikä tahansa)

Pahoittelen että meni off ja topic
Tuli vain mieleen ensin tuosta musiikista ja sitten vielä vihapuheesta
Vaarallisia ovat sanat
Vähän vaikea niitä sanoja on kuitenkaan kieltää
Jos joku päättää idioottien opetuksia seurata
Kyllä hän jonkun johtotähden aina löytää

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #10

Sillä musiikilla on kaksi puolta. se miltä se kuulostaa ja se mihin se liitetään. Kyseisellä videolla se liitettiin vähän pelottavaan kohellukseen ja johonkin konserttiin. Ramsteiniä en minä maininnut.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Sini, Hella Wuolijoki ei ainakaan pitänyt Hiski Salomaan Lännenlokarista, vaan rikkoi levyn kieltäen sen soittamisen jätkäntunnin toivotuissa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kallotohtorithan todistelevat Sini, että ei järjetön melumusiikki ja veriset elokuvat ja pelit vaikuta kehenkään lapseen haitallisesti. Ei varsinkaan terveeseen. Entä ne vähemmän "terveet"?

Ja onko kenellekään hyväksi, ei lapselle eikä aikuiselle, soitattaa aivot pehmittävää kakofonista musiikkia, ja katsella päivästä toiseen verisiä ruumiskasoja; veren roiskuntaa seinille ja aivonkappaleiden lentelyä ympäri huonetta? Ei todellakaan ole!?!

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #17

Suosittelen Dave Grossmanin kirjaa "On killing". Hänen mukaansa meillä on vahvoja estoja toisten ihmisten vakavaan vahingoittamiseen, mutta ehdollistaminen voi murtaa niitä. Esim. jatkuva väkivaltaisten, realististen tietokonepelien pelaaminen voi toimia ehdollistamisessa. Tämä ei vaikuta yksilöihin, joilla on muuten pää kunnossa, mutta jollakin tavalla poikkeavien, traumatisoituneiden yksilöiden kohdalla se voi vaikuttaa.

Väkivaltaisia pelejä pelataan niin paljon että jos se pelkästään riittäisi veri virtaisi pitkin katuja. Eli pelejä yksinään ei kannata syyttää. Monen asian pitää mennä pieleen jotta tulosta syntyy.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #22

En todellakaan syyttänyt verisiä pelejä ja elokuvia yksinomaan syylliseksi mihinkään. Mutta väärälle puolelle lakia ja ihmiskäsitystä ne ovat helposti jotkut yksilöt tuuppaamassa. Tähän ajatukseen päätymiseen ei psykologikoulutusta tarvita.

Totesin, että niiden jatkuva pelaaminen ja katseleminen tuntitolkulla päivässä ei ole mitenkään kehittävää kenellekään, eikä minkään vuoksi toivottavaa.

Ja tämä veriorgia-buumihan on vasta aluillaan. Katsotaan parinkymmenen vuoden päästä millaiseksi tilanne on muuttunut. Kuinka veri virtaa kaduilla. Tosin niinhän tuo tekee jo tänäkin päivänä.

Kun kolmatta suurta sotaa intensiivisesti haudotaan, niin eiköhän se sieltä tule. Sitten saavat todellista "äksöniä" kaikki sotapelien pelaajatkin. Toimintaahan tarvitaan täällä umpitylsässä maailmassa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #22

Väkivaltaviihteen suurkulutus on suorassa suhteessa yhteiskunnan dominanssiin yksilöä kohtaan. Mitä estyneempi ja tukahtuneempi yhteiskunta, sitä enemmän sijaistoimintoja. Sitä enemmän itsemurhia suhteessa murhiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tässä artikkelissa referoidun tutkimuksen mukaan USAssa suurin kotimainen kansalaisten turvallisuusuhka on äärioikeistolainen terrori. http://expo.se/2015/pojkrumsradikalerna--sa-forena...

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Maahanmuuttokritiikki on kuin kapitalismi, sille kelpaa polttoaineeksi mikä vain, ihan mikä vain. Ei ole olemassa asiaa, jota ei voisi halutessaan jollain lailla laittaa hallitsemattoman maahanmuuton syyksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No maahanmuuttokritiikki ei välttämättä ole sitä vaan se natsistinen ajeeraus joka on ottanut peitenimekseen "maahanmuuttokriittinen". Suomessa sitä on johtanut Halla-aho ja Turkkila.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Olenko mahtanut ymmärtää oikein (aiempiin tältä palstalta löytämiini kommentteihisi viitaten), että pohjimmiltaan kaiken vastakkainasettelun kova ydin löytyy halla-aholaisista hompanssi-agitaattoreista, jotka harkitsemattomasti sekä seuraamuksia ajattelematta suoltavat uusfasistista, mustamaalaavaa, pigmenttikammoista, muukalaispelkoista ja ihmisvastaista vihapuhetta, joka on vaivihkaa ja hiljaa hivuttamalla löytänyt tiensä eduskuntaankin?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Kaikille jotka pohtivat vihapuheen vaikutuksia: minusta tässä on lyhyesti esitetty se miten propaganda, huonokin sellainen toimii. Syntyy sleeper-efekti, propagandan kasaantuessa pikku hiljaa mielipiteet muuttuvat. Se tapahtuu viiveellä.

http://blogi.medita.fi/2015/10/miksi-tokerokin-pro...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Päättäjät on vastuussa, mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja millaiseksi yhteiskunta muotoutuu. Heillä on valta tehdä asioita, eli myös vastuu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jokaisella vihanlietsojalla on myös vastuunsa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ajattelin, että päättäjät ovat vastuussa *ihan kaikesta*, myös siitä vihanlietsonnasta (ja teoista), mitä yhteiskunnassa syntyy.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #26

Yksilö on aina vastuussa teoistaan. Aina.
Toinen tosiasia on valitettavasti se että toiset yksilöt ovat helpommin johdateltavia. Syitä on tietysti lukemattomia.
Johdattelijana ei nykyisten lukemattomien alakulttuurien aikaan ei enää välttämättä olekaan se vaaleilla valittu iso päättäjä. 'Päättäjä' eli johtaja voi olla myös mielipidevaikuttaja tai puolueiden ulkopuolella toimiva taho.
Siksipä myös näillä on vastuunsa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaikka uutinen kertoo mielettömästä ja traagisesta tapahtumasta, voi kysyä, ilmestyykö miekkamiehiä tyhjästä?

Kannattaisiko Ruotsin päättäjien vähitellen kysyä itseltään, löytyykö Ruotsin poliittisesta elämästä jotain sellaista, mikä selittäisi ihmisten kärjistyneitä asenteita, tekoja, raakaa väkivaltaa lähiöissä, turhautuneisuutta ja/tai uhaksi koettua ilmapiiriä? Miksi ja miten tähän on tultu? Mona Sahlin'han (sdp) ennätti jo viime vappuna julkisesti ainakin sanoa katuvansa tehtyjä virheitä.
http://www.expressen.se/ledare/podcast/politiknord...

Onko se valtiokeskeinen maa, jota päättäjät ovat halunneet rakentaa tyystin erilainen kuin se, jollaista kansalaiset haluaisivat rakentaa? Missä on menty vikaan ja missä kansan mielipiteet on sivuutettu? Jos näitä ilmiöitä ja niiden todellisia yhteiskunnallisia taustoja ei rehellisesti selvitetä, ei ehkä ole odotettavissa paljon parempaa tulevaisuudessakaan.

Kauan sitten, kun elelin pitempään Ruotsissa, tällainen tilanne olisi ollut liki mahdoton. Maa oli ns. kansankoti. Minkä kodiksi se nyt on liukumassa tai kenties jo on liukunutkin? Keitä virallinen ja korrekti Ruotsi doktriineineen nyt syyttää, ellei se itsetyytyväisyydessään näe lainkaan tekemiään virheitä?

Samantapaisia kysymyksiä olisi Suomessakin kysyttävä - ajoissa.

Sari Haapala

Juuri näin, tätä avointa keskustelua ja analyysia tarvitaan, jos vastaavia tekoja halutaan oikeasti ehkäistä ja rakentaa kaikille parempaa yhteiskuntaa.

Todennäköisesti taas ongelmia lähdetään ratkaisemaan sen helpomman vaihtoehdon kautta, eli ensin päätetään mikä on oikea mielipide, kerätään koolle joukko tätä mielipidettä kannattavia ihmisiä keskustelemaan televisioon ja tuomitsemaan kaikki vastakkaista mielipidettä edustavat. Tämä johtaa sitten entistä suurempaan vastakkainasetteluun ja yhä useampi syrjäytyy ja turhautuu, eikä kehitystä tai ratkaisua saada mihinkään.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"Kannattaisiko Ruotsin päättäjien vähitellen kysyä itseltään, löytyykö Ruotsin poliittisesta elämästä jotain sellaista, mikä selittäisi ihmisten kärjistyneitä asenteita, tekoja, raakaa väkivaltaa lähiöissä, turhautuneisuutta ja/tai uhaksi koettua ilmapiiriä?"

Ainakin Ruotsi ei maahanmuutosta johtuen ole yhtään sen turvattomampi paikka, jos tilastoja katsotaan. Eivätkä asukkaat tunne oloaan turvattomaksi.

"Se ei silti tarkoita, että mielikuva turvattomaksi muuttuneesta Ruotsista olisi oikea: useat tilastot osoittavat, ettei Ruotsista ole viime vuosina – kun maahanmuutto on lisääntynyt – tullut millään selvällä tavalla sen vaarallisempi paikka.

Aloittaa voi vaikka siitä, miten ruotsalaiset itse kokevat olonsa kansankodissa.

Valtaosa, 85 prosenttia 16–79-vuotiaista, kertoo tuntevansa olonsa melko tai hyvin turvalliseksi kävellessään omalla asuinalueellaan illalla. Tämä käy ilmi rikostilastoja pitävän viranomaisen Brån uusimmasta kansallisesta turvallisuustutkimuksesta."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1439353651797

Sari Haapala

"Valtaosa, 85 prosenttia 16–79-vuotiaista, kertoo tuntevansa olonsa melko tai hyvin turvalliseksi kävellessään omalla asuinalueellaan illalla."

Oliko turvallisuustutkimuksessa käyty läpi myös suhtautuminen muilla kuin omilla asuinalueilla liikkumiseen ja löytyikö näistä selkeitä eroja? Ihmisethän pyrkivät muuttamaan, jos eivät koe oloaan turvalliseksi jollain alueella, joten pelkkä henkilöiden omiin asuinalueisiin liittyvä tutkimus on täysin riittämätön. Ja jos 15 prosenttia ei tunne oloaan turvalliseksi liikkuessaan illalla edes omalla asuinalueellaan, on tuo mielestäni todella huolestuttavaa, eikä todellakaan mikään hyvä lukema.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kaikenlaisia teorioita on. Otetaan esimerkiksi Irak. Aiemmin siellä ei tehty käytännössä lainkaan itsemurhaiskuja, nyt ne ovat lähes päivittäisiä. Huuhaa-teorioiden mukaan se "johtuu kansan luonteesta". Ihan kuin kansa olisi vaihtunut. Mille tahansa uudelle ilmiölle on olemassa helppoja selityksiä mutta myös yhteiskunnallisia syitä. Irakin tapauksessa ei ole vaikea löytää helppojen selitysten lisäksi myös ilmeisiä syitä. Silti helpot selitykset saavat kannatusta. Kyseessä ei ole silloin rationaalinen ja kriittinen tilanteen analyysi vaan ilmiön hyödyntäminen osana ideologista propagandaa.

Kun jokin yhteiskunnallinen elementti muuttuu, se voi vaikuttaa laajasti käyttäytymiseen. Esimerkiksi, jos vihapuheiden avulla luodaan kansanosien välistä vihamielisyyttä, se voi purkautua väkivaltana. Tästä on paljon näyttöä 1900-luvun alkupuolelta monista Euroopan maista, kuten Ranskasta, Itävallasta ja Saksasta, joissa nouseva antisemitismi ja siihen liittyvä vihapuhe sai aikaan monenlaisia ei-toivottuja ilmiöitä. Aluksi yksittäisten ihmisten spontaaneja tekoja, myöhemmin järjestäytynyttä väkivaltaa. Ruandassa vihaa rakennettiin systemaattisesti kahden kulttuurisesti ja etnisesti identtisen mutta eri elinkeinoa harjoittaneen väestöryhmän välille. Saatiin aikaiseksi miljoonan ihmisen kansanmurha.

Itse en usko, että musiikki saisi tappamaan, jos sillä ei markkinoida väkivaltaista viestiä. Silloinkin se on vain yksi propagandan muoto. Ihmisen saa tappamaan viholliskuvien rakentelu ja vihanlietsontaan pohjaava vallankäyttö. Ilmeisten syiden ja tosiasioihin perustuvan pohdinnan sijaan ei kannata etsiä huuhaaselityksiä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mitä ihmeen viholliskuvien rakentelua on harrastettu, ja kuka sitä on opettanut lukuisille kouluampujille ja muille silmittömästi tappaneille?! Kuka heitä on usuttanut vihaan?...Syitä saattaa löytyä juuri saatanallisen musiikin kuuntelusta ja silmittömän väkivallan katsomisesta, väkivaltapelien jatkuvan tappamisen harrastamisesta virtuaalisesti. Polvenkorkuisesta asti.

Yllätys, yllätys, vai oliko? Trollhättanin puukottajan sanotaan olleen sisäänpäinkääntynyt tietokonepelien maailmassa viihtynyt henkilö. Eikä varmaan pelannut "hyppypelejä".

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olen aika pitkälti samaa mieltä kuin Jori Eskolin, joka on myös kirjoittanut blogikirjoituksen aiheesta. Hän oli jopa käyttänyt osin samoja esimerkkejä kuin käytin vaikka meidän molempien tekstit ovat syntyneet itsenäisesti. Luin tuon Jorin kirjoituksen vasta tänään ja suosittelen lukemaan sen, jos haluaa laajempaa selvitystä.

http://www.jorieskolin.fi/409902422/3150703/postin...

Toimituksen poiminnat