Pauli Vennervirta "Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first "- Mark Twain

Ensin ne portaat särjettiin ja sitten vasta ...

Hotelli Tallukkaan Asikkalassa oli suunniteltu pakolaiskeskusta. Jotkut ajattelivat että tälle voisi koitua haittaa siitä että he rikkoivat hotellille johtavan kuntoilupolun portaat. Tästä tuskin on erityistä haittaa vastaanottokeskukselle, paikallisille asukkaille sitäkin enemmän.

Syksyn aikana on vastaanottokeskuksissa tai sellaiseksi suunnitelluissa kiinteistöissä tapahtunut monenlaista vandalismia. On ollut kattojen rikkomista ja polttopullohyökkäyksiä. Osassa on paljastunut että asukkaiden oma huolimaton tulen käsittely on aiheuttanut vaaratilanteen, osa on selviä tuhopolttoja. Yhdessä tapauksessa useita henkilöitä hyökkäsi vastaanottokeskuksen pihassa turvapaikanhakijan kimppuun ja puukotti tätä.

Saksassa on vuoden aikana tapahtunut 222 erilaista hyökkäystä vastaanottokeskuksia ja niissä asuvia vastaan. Tähän mennessä on näistä annettu vain 4 tuomiota. Tilasto on todella karu. Kuvittelevatko saksalaiset tai suomalaiset tuhopolttajat oikeasti, että tällaisella aktiviteetilla on mitään vaikutusta viranomaisten toimintaan tai pakolaiskriisiin yleensä?

En suostu ymmärtämään hyökkäyksiä vastaanottokeskuksia, SPR:n henkilökuntaa, vapaaehtoisia työntekijöitä, rahankerääjiä ja vastaanottokeskusten asukkaita kohtaan. Oli pakolaisuudesta mitä mieltä tahansa, ei näitä ihmisiä voinut jättää taivasalle. SPR on se organisaatio, jolle kuuluu tämän tapaisessa kriisissä toimiminen. Vaihtoehto olisi ollut se, että täällä olisi siltojen alla tuhansia ihmisiä. Tämä on eräänlainen poikkeustila. Nyt viranomaiset ovat yrittäneet selvitä parhaalla mahdollisella tavalla kriisistä, johon olisi pitänyt varautua jo kauan sitten. Irakin ja Syyrian tilanne on muhinut jo vuosia ja oli aivan päivänselvä, että tämän kaltainen pakolaiskriisi on mahdollinen, jopa todennäköinen.

Sekin on päivänselvä, että tällaisen pakolaisten aallon mukana voi tulla monenlaista väkeä. Aivan varmasti joukossa on porukkaa, jolla on taustaa äärijärjestöissä, on onnenonkijoitakin. Rikoksia on tapahtunut. Jokainen turvapaikanhakijan tekemä rikos on täsmälleen yhtä vastenmielinen kuin suomalaistenkin tekemä.  Tällä hetkellä kymmenkunta turvapaikanhakijaa on ollut tai on edelleen epäiltynä esim. seksiin liittyvistä rikoksista. Miten niiden 29990 jotka eivät ole mitään pahaa tehneet pitäisi näistä kärsiä?

Turvapaikanhakijoista noin 2/3 ei tule saamaan turvapaikkaa. Hieman ihmettelen sitäkin ääneen, voiko hallitus julistaa poliittisen tarkoituksenmukaisuuden perusteella jonkin alueen turvalliseksi noin vaan?

Mikään yllä olevista ei kuitenkaan voi olla peruste sille, että ei hoidettaisi akuuttia pakolaistilannetta mahdollisimman järjestelmällisesti. Sitä tekevät viranomaiset ja SPR parhaan kykynsä mukaan. Vandalismi osuu väistämättä jossain vaiheessa täysin viattomiin ihmisiin. Erityisesti viattomiin turvapaikanhakijoihin, mutta valvonnan lisäämisen tarve heikentää myös paikkakunnalla asuvien elämän laatua.

Minua on pitkään häirinnyt keskustelussa se, että osa ihmisistä kuvittelee että meillä olisi jotain oikeita vaihtoehtoja pakolaisten suhteen. Voimme tehdä turvapaikan hakemisen täältä vaikeaksi, supistaa heidän sosiaaliturvaansa, voimme kiristää perheiden yhdistämisen kriteerejä. Voimme rakentaa leirejä rajan pintaan. Kriisit eivät sillä poistu.

Jossain vaiheessa tulee kuitenkin se raja vastaan, että emme voi rehellisesti enää sanoa että Suomi on sivistysmaa. Voimme siinä vaiheessa todeta että kaikki puhe yhdenvertaisuudesta on ollut sanahelinää. Silloin voimme vain myöntää, että valkoihoisen Suomalaisen henki on näköjään meille lähtökohtaisesti arvokkaampi kuin muusta kulttuurista tulevan, erivärisen pakolaisen. Kuinka ylpeitä mahdamme siinä vaiheessa kansastamme olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ne portaathan oli jonkun paikallisen yhdistyksen itse rakentamat eivätkä liittyneet sinänsä Tallukkaan. Märkä rätti tavallisten ihmisten esteettömään liikkumiseen ja toimintaan.

Silti meillä on nuivalistoa, joka avoimesti on hurrannut tätä vandalismia. Lain noudattaminen ei merkitse heille mitään ja heitä tuntuu kiinnostavan vain omat hullut jutut.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Siinäkin mielessä aivan järjetön teko. Samoin kuin talojen polttaminen. Jossain vaiheessa tämä kriisi menee ohi ja rakennuksille olisi muutakin käyttöä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vanhat suojellut rakennukset ja talkootöillä tehdyt portaat ovat osa maiseman muistia.
Toisaalta nuo rikotut portaat ovat nyt postmodernia natsitaidetta, kuten eräs video jolla nuoret miehet grillasivat makkaraa nälkälakkoilijoiden vieressä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ikäviä tekoja ovat tuollaiset. Omaisuuden tuhoaminen ei varmasti pienennä maahantulijoiden määrää, ja on myös varmasti yksi menoerä lisää veronmaksajille, kalliiden vuokrasopimusten ja mielettömien ylläpitokustannusten lisäksi.

Vois tietenkin kuvitella, että tekojen takana olisi ehkä ihan pienenpieni protesti paikallisilta asukkailta. Kaikki kun eivät taida olla lämpimäisten, halausten ja " tervetuloa meille "- laulujen kanssa vastaanottamassa tulijoita. Tiedä sitten.

Jk. Kasvokuvani ei valitettavasti näy tässä jostain syystä. Löytyy kuitenkin nimimerkin takaa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Logiikkahan noissa on se, että kun vastaanottokeskus tuhotaan, joudutaan maahanmuuttajat siirtämään kauemmas uuteen paikkaan. Idea siis on pakottaa heidät pois omilta kotikonnuilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Logiikka on erikoinen sana tuossa yhteydessä. Voi myös tarkastella tätä tätä kansainvälisenä poliittisena terrorismina. Näitähän tapahtuu myös Ruotsissa ja Saksassa. Terrorismillehän on ominaista että mitään selkeää linkkiä keskusjohtoisuuteen ei ole vaan erilaiset tuhotyömallit leviävät 'herätysliikkeen' tavoin. Tässäkin tapauksessa henkilöillä joita kuunnellaan ja palvotaan voisi olla keinoja lopettaa tai jarruttaa 'herätysliikettä'. Esim Jussi Halla-aho tai Laura Huhtasaari. Molemmilla on kuulijoita siellä missä näitä ideoita hehkutetaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Meidän uimarannalla poltettiin 10 vuotta sitten pukukoppi, ehkä ajattelivat jo etukäteen turvapaikanhakijoita tai sitten ilkivaltaa on aina tehty ja tehdään jatkossakin riippumatta turvapaikanhakijoista.

Toimituksen poiminnat