Pauli Vennervirta "Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first "- Mark Twain

Ääripäässä

Eräässä some-keskustelussa kyseltiin sitä mikä on se toinen ääripää maahanmuuttokeskustelussa. Näin vastasin.

"Siellä toisessa ääripäässä on enimmäkseen ihmisiä joilla on jonkinlainen käsitys maailman tilasta. He tietävät mitä viime aikoina on tapahtunut esim. Lähi-idässä ja tietävät että ihmiset lähtevät sieltä siksi, että tilanteen paranemisesta ei ole mitään takeita eikä muutosta ole näkyvissä.

Tuon ääripään ihmiset tietävät senkin, että osa turvapaikanhakijoista ei ole nykyisten kriteerien vallitessa oikeutettuja turvapaikkaan ja suurin osa (tuosta ääripäästä) saattaa jopa hyväksyä viranomaisten päätökset. Toisaalta he tietävät senkin, etteivät nuo kriteerit ole absoluuttisia ja jokaisen turvapaikanhakijan tarina on omanlaisensa. Siksi vaaditaan kuulemisia ja tutkiminen voi kestää.

Ääripään ihmiset ovat sitä mieltä että jokaista ihmistä pitää kohdella lain mukaan ja jokainen on syytön, kunnes toisin todistetaan. Ääripään ihmiset välttävät rasistisia yleistyksiä. He kohtelevat ihmisiä yksilöinä. Tuossa ääripäässä ihmiset ovat tietoisia esim. kulttuurien negatiivisista piirteistä, mutta eivät yleistä niitä koskemaan kaikkia tuon kulttuurin jäseniä.

Ennen kaikkea tuon ääripään ihmiset eivät lähettele uhkausviestejä tai levitä netissä tai muuallakaan valheita toisin ajattelevista. Toisaalta he eivät myöskään hyväksy ja katso sivusta sen toisen ääripään väkivallantekoja, eivät hyväksy rasismia ja arvostelevat sen toisen ääripään mielipiteitä.

Halusin jatkaa vielä tästä. Se ääripää josta puhuin kyllä ymmärtää esim. turvapaikanhakijoiden aiheuttaman taloudellisen rasituksen. Siksi kukaan ääripään edustaja ei ole avaamassa rajoja taivasta myöten.

Tiedämme senkin että viime aikoina on noin 20 turvapaikanhakijaa ollut epäiltynä seksuaalirikoksista. Joka ikinen ääripään edustaja tuomitsee nuo rikokset. Oma mielipiteeni on että nuo rikolliset (siis ne jotka syyllisiksi todetaan) tulee tuomion kärsimisen jälkeen karkottaa (mikä rangaistus se on että rikoksen jälkeen vain nakattaisiin ulos maasta?). Sen perusteella mitä olen keskustellut olen samassa ääripäässä erittäin monen samalla tavalla ajattelevan kanssa. Ääripäässä tiedetään sekin että kaikkia ei vain pysty karkottamaan, koska ei ole mitään minne heidät voisi lähettää. Karkotus ei voi olla myöskään ulkoistettu kuolemantuomio. Samalla ääripäässä ymmärretään, että nuo jäljellä oleva yli 34 000 turvapaikanhakijaa, jos puhutaan vain viime vuonna tulleista, ei voi olla vastuussa muutamien kymmenien tai edes satojen rikoksista.

Ääripäässä kannetaan huolta niistä olosuhteista jotka pakottavat ihmiset lähtemään pakolaisiksi. Ääripäässä ollaan sitä mieltä, että ennen kaikkea pitäisi pyrkiä vaikuttamaan noihin olosuhteisiin. Eräs presidenttiehdokas näyttää kuuluvan tuohon samaan ääripäähän.  Se että ihmisiä jätettäisiin kuolemaan rajalle on ääripään mielestä äärimmäisen tuomittava ajatus.

Koska ilmeisesti kuulun ääripäähän voin sanoa, että meillä ääripäässä ymmärretään ettei maailma tule valmiiksi. Lopullisia ratkaisuja pakolaisongelmaan ei ole olemassa, on vain yritettävä parhaansa mukaan auttaa. Niiden ratkaisujen etsimistä tämä ei kuitenkaan voi estää.

Ääripäässä ollaan sitäkin mieltä, että ihmisten kävelyä ryhmissä kadulla on vaikea kieltää, mutta väkivaltarikoksista tuomittujen ja natsikrääsän kanssa larppaavien yritys olla puolustavinaan järjestystä on melko epäuskottavaa. Klovneiksi pukeutuneiden vastamielenosoittajien parveilu näiden ”katupartioiden” ympärillä on ääripään mielestä lähinnä hupaisa vitsi, jolla on tarkoitus kiinnittää huomiota siihen millaiset ihmiset näitä ”katupartioita” muodostavat. Ääripään mielestä turvallinen katu ja ympäristö kuuluvat kaikille ja nämä ”katupartiot” herättävät ääripäässä levottomuutta, koska samalla tavalla SA - joukotkin joskus partioivat ja valvoivat ”väärää” etnistä alkuperää olevaa kansanosaa. Ääripään mielestä järjestyksen pito kuuluu poliisille.

Päätin alkuperäisen some-kommenttini näin ja tähän on ehkä hyvä nytkin lopettaa: Toisin sanoen, tuon ääripään ihmisillä on realistinen käsitys asioista ja he haluavat etsiä ratkaisuja eikä vainota ihmisiä heidän etnisen taustansa tai uskontonsa takia."

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

On kuitenkin myönteistä, että meitä ääripään ihmisiä riittää maailman ääriin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Se ääripää josta puhuin kyllä ymmärtää esim. turvapaikanhakijoiden aiheuttaman taloudellisen rasituksen. Siksi kukaan ääripään edustaja ei ole avaamassa rajoja taivasta myöten."

Jos kerran rajoja ei olla avaamassa taivasta myöten, niin loogisesti silloin myös tällä sinun ääripäälläsi on jokin raja, jonka jälkeen resurssit ovat loppu ja ilmoitetaan ettei tänne enää mahdu. Mikä on sinun mielestäsi se raja? Samoin, miksi sinun rajasi on se oikea, ja muuta lukua esittävät väärässä?

"Tiedämme senkin että viime aikoina on noin 20 turvapaikanhakijaa ollut epäiltynä seksuaalirikoksista."

Oikea luku taisi kyllä olla päälle 70, mutta mitäs pienistä.

"Oma mielipiteeni on että nuo rikolliset (siis ne jotka syyllisiksi todetaan) tulee tuomion kärsimisen jälkeen karkottaa (mikä rangaistus se on että rikoksen jälkeen vain nakattaisiin ulos maasta?)."

Vaan kun näitä ..rkeleitä ei saa karkotettua, koska kotimaansa eivät jostain hämmästyttävästä syystä suostu ottamaan vastaan. Noin niinkuin esimerkiksi, onnea vaan sille joka tämänkin kullanmurun saa naapuriinsa. Ei taida päätyä Haukilahteen.

http://www.verkkouutiset.fi/talous/murhaajaraiskaa...

"Ääripäässä tiedetään sekin että kaikkia ei vain pysty karkottamaan, koska ei ole mitään minne heidät voisi lähettää."

Mikä oikeastaan tarkoittaa sitä, että kun rajalta on kävellyt yli, niin eroon ei pääse. Olisi kiva kuulla mitä ääripään mielestä tehdään niille, joille ei turvapaikkaa myönnetä, ja jotka siinä vaiheessa päättävät kadota tutkasta? Tulee mielenkiintoisia skenaarioita mieleen, millä esimerkiksi elättävät itsensä.

"Ääripäässä kannetaan huolta niistä olosuhteista jotka pakottavat ihmiset lähtemään pakolaisiksi. Ääripäässä ollaan sitä mieltä, että ennen kaikkea pitäisi pyrkiä vaikuttamaan noihin olosuhteisiin."

Tämä kuulostaa lähinnä missifinalistin puheelta. Vai mitenkäs esimerkiksi tämä yksi kriisi, jossa yksi iso poika tykkää oman sotilastukikohtansa nykyisestä sijainnista, ja siitä ettei alueen läpi kulje bisneksen vaarantavia putkia. Toinen iso poika taas ei tykkää niistä sotilastukikohdista ja haluaisi vähän putkiakin. Yksi naapuruston nilkki ei haluaisi antaa alueen vähemmistölle omaa maata ja siksi tukee joitakin pukareita ja pommittaa toisia. Yksi naapuruston nilkki tukee niitä jotka ovat samaa mieltä muinaisista sukulaissuhteista, ja toinen tekee vastapuolella samaa. Muthei, me lähetetään Ahtisaari paikalle niin kaikki unohtuu.

"Toisin sanoen, tuon ääripään ihmisillä on realistinen käsitys asioista ja he haluavat etsiä ratkaisuja eikä vainota ihmisiä heidän etnisen taustansa tai uskontonsa takia."

Niin, aika moni "tolkun ihminenkin" katsoo tarkastelevansa asioita realistisesti ja ratkaisuja ongelmiin etsien, ilman minkäänlaista ajatusta vainota ihmisiä taustan tai uskonnon takia. Ääripään mielestä he ovat Rasisteja, Fasisteja, Natseja, Nuivia, (Sini tulee ja täydentää listan), koska heidän käsityksensä ongelmista, ja heidän ratkaisukeinonsa poikkeavat ääripään yhdestä ainoasta oikeasta totuudesta.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"Tiedämme senkin että viime aikoina on noin 20 turvapaikanhakijaa ollut epäiltynä seksuaalirikoksista."

Oikea luku taisi kyllä olla päälle 70, mutta mitäs pienistä."

Tuossa olit oikeassa, pahoitteluni virheestä Lainaus mediasta: "Viime vuonna 22 turvapaikanhakijaa oli epäiltynä seksuaalisesta ahdistelusta, 13 raiskauksesta ja 12 törkeästä raiskauksesta ja kaksi pakottamisesta seksuaaliseen tekoon."

Kannattaa tietysti muistaa sekin että epäily ei ole vielä sama kuin tuomio. Keille muuten kuuluu vastuu näistä vääristä ilmoituksista, joita on ollut useita?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Pauli kirjoittaa juuri niin, kuin minäkin olisin kirjoittanut. En vain olisi osannut kiteyttää asioita noin hyvin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Institutionaalinen ääripää Suomessa on esimerkiksi Rasmus ry. omilla sivuillaan perusteosiossa, jonka mukaan tarkoituksena on auttaa yhteiskuntaa pääsemään irti "tarinoista", joilla tuotetaan pelkoja ja ennakkoluuloja "vierasta" kohtaan jne...

Ääripäätä edusti se Hbl:ään lausunnonantajaksi hankittu ruotsalainen retoriikan ja monikulttuurisuuden tutkija, jonka mielestä Presidentti Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa oli rasistinen koska siinä maalattiin turvapaikanhakijoista kuva uhkana eikä avun tarpeessa olevina ihmisinä...

Ääripää on äärimmäisen valtiokeskeinen ja legalistinen: Jos henkilö esittää turvapaikan haun puheaktin, lausuu Asylum, sitten on tutkittava ja tarjottava majoitus ja ylöspito vaikka vuosiksi vaikka tämä olisi alunperinkin täysin läpinäkyvää sekä yhteiskunnallisesti erittäin epäoikeudenmukaista.

Ääripää on erittäin nationalistinen, suorastaan kansalliskiihkoinen kieltäytyessään kuulemasta muiden maiden kuten Saksan ja Tanskan keskusteluista ja päätöksistä, koska ne ovat vaan niitä rasistien tarinoita. Idealistinen ääripää suostuu ongelmitta taloudellisesti hyväksikäytetyksi, ja esimerkiksi kiinteistökeinottelun kritiikki onkin tässä tapauksessa äärioikeistolaista salaliittoa.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Minun mielestäni taas ääripäätä edustaa esimerkiksi kaduilla heiluva väkivaltarikollisten joukko. Ainoa realistinen edes jotenkin länsimaiseen oikeuskäsitykseen mahtuva tapa ratkaista pakolaiskriisiä olisi, että Australian tapaan rakennettaisiin vastaanottokeskuksia jonnekin muualle kuin varsinaiseen kohdemaahan. Sekin luultavasti edellyttäisi sopimusten rukkaamista uudelleen tai ainakin Australian politiikkaa on arvosteltu laittomaksi.

Ilkka Huotari

"jokaista ihmistä pitää kohdella lain mukaan"

Niin, esim. ulkomaalaislain 99 a §:n https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/200403...

Käyttäjän JuhaHyvrinen kuva
Juha Hyvärinen

Pauli, et ole esittänyt miten ongelma ratkaistaan. Olet vain ottanut kaikkien maailmojen maiden ongelmat ja murheet omaksi ja koko Suomen kannettavaksi. Minä nimitän asennettasi "maailmanparantajan syndroomaksi." Maailman ongelmat eivät katoa minnekään, vaikka Suomi ottaisi tänne miljoona siirtolaista. Vain oma elämämme kävisii mahdottomaksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vannevirta, mitäsporukkaa olivat ne 10000 maahantulijaa jotka eivät edes hakeneet turvapaikkaa.
Tietääkö Vannevirta ketä he ovat ja missä ovat ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Bodil, joko sinäkin olet unohtanut, että maahamme tuli 10000 ulkomaalaista, joita ei ole kirjattu mihinkää, heitä ei ole siis ihmisinä olemassakaan.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #20

Mistä tuollainen päätelmä? Miksi ihmeessä turvapaikanhakija ei rekisterytyisi poliisilla? Suomi kylmä maa ja ilman rekisteröytymistä et saa vastaanottopalveluita.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Siksi, kun nämähenkilöt ovat tulleet maahan ja ei tiedetä missätarkoituksessa, Ruotsista on helppo tulla vieläkin rekisteröitymättä, kun rajatarkastuksia ei jokaiselle suoriteta.

Reijo Jokela

Lisäksi taitta olla yli 3000 joiden mielestä palvelun taso oli niin huono, että kotimaa muuttui turvalliseksi.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Pyytäisin lähdettä tälle 10 000 ihmiselle. Oletetaan keskustelun vuoksi että väitteesi pitää paikkansa. Kuten totesin ääripäässä tiedetään etteivät kaikki nyt tulleet ole oikeutettuja turvapaikkaan. Osa näistä palanneista varmasti onkin sellaisia. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen, koska tuossa joukossa on ehkä sellaisiakin jotka olisivat olleet oikeutettuja turvapaikkaan.

'better the devil you know than the devil you don't' sanoo englanninkielinen sananlasku.

Muuten, tunnen myötätuntoa sinua kohtaan. Lukihäiriö on ikävä vaiva ja kuten näemme siitä on vaikea päästä eroon.

Käyttäjän SamiKorkiakoski kuva
Sami Korkiakoski

Tämä teksti ansaitsee arvostuksen, koska se tunnustaa Suomen nykytilan, mitä tulee turvapaikahakijoihin, kun taas nuivat kommentoijat tyytyvät heittämään mutu-fiiliksiä kotsastaan. Ja menikö Remeksellä tunteisiin, kun pitää tyytyä nimenväännöksiin arvon kirjoittajasta? ;)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Tuon ääripään ihmiset tietävät senkin, että osa turvapaikanhakijoista ei ole nykyisten kriteerien vallitessa oikeutettuja turvapaikkaan"

Eikös esim. Orpo kieltänyt vielä syksyllä turvapaikanhakijoiden motiivien epäilyn? Ja eikö turvapaikanhakijoiden kutsumista elintasopakolaiseksi tuomittu kovasti yli kymmenen vuoden ajan? Onko ääripää muuttanut mieltään?

"Ääripään ihmiset välttävät rasistisia yleistyksiä."

Vaikka kyseessä olisi eräs poliittinen ryhmä?

"Tuossa ääripäässä ihmiset ovat tietoisia esim. kulttuurien negatiivisista piirteistä, mutta eivät yleistä niitä koskemaan kaikkia tuon kulttuurin jäseniä."

Tekevätkö he mitään noiden negatiivisten piirteiden kitkemiseksi vai kannustavatko säilyttämään ne?

"Ennen kaikkea tuon ääripään ihmiset eivät lähettele uhkausviestejä tai levitä netissä tai muuallakaan valheita toisin ajattelevista."

Rasmus-ryhmä?

"Se ääripää josta puhuin kyllä ymmärtää esim. turvapaikanhakijoiden aiheuttaman taloudellisen rasituksen."

Mutta tuo ääripää vastustaa kaikkia yrityksiä hillitä kustannuksia.

"Siksi kukaan ääripään edustaja ei ole avaamassa rajoja taivasta myöten."

http://www.vapaaliikkuvuus.net/
"Kaikilla ihmisillä on syntyperästä riippumatta oltava vapaus liikkua ja asettua asumaan minne haluavat."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

'Tekevätkö he mitään noiden negatiivisten piirteiden kitkemiseksi vai kannustavatko säilyttämään ne'?
Juuri tässä on ääripäämme vahvuus. Koska ääripäällemme suomalaisuus ei ole mikään negaatioden kautta ilmenevä koko ajan esillä oleva asia se pystyy arvokeskusteluun normeista ja käytöstavoista. Siinä halutaan moraalissosiaalista käytöstä sen käytöksen itsensä takia eikä siksi että 'maassa maan tavalla' Sille ei muodostu ristiriitaa puheiden ja tekojen välillä. Se osa ääripäästämme joka on vaikka feministen jatkaa feminismiään, se osa joka on vaikka talousliberaali jatkaa sitä, osa joka on vaikka arvokonservatiivi, jatkaa sitä. Sen sijaan kun taas toinen ääripää on fiksautunut negatiiviseen suomalaisuuteen. Äärripäässämme on mutkatonta edustaa jotain arvomaailmaa ja vaatia sen soveltamista ja ennenkaikkea työskennellä niiden arvojen puolesta. Ei ole niin paljon vouhotusta eikä ideologiaa. Niinpä uuden maahantulijat kohtaavat meissä ihmisiä jotka edustavat erilaisia arvoja mutta ei ole fiksautuneita suomalaiset-muut-asetelmaan. Siinä mielessä me autamme uusia tulokkaita hahmottamaan uuden ympäristönsä arvoja. Elämme niitä.

Ilkka Huotari

Jos Suomessa syttyisi sota, olisiko Pauli Vennervirran mielestä oikein, jos kymmenet tuhannet nuoret suomalaismiehet lähtisivät pakolaisiksi? Ja jättäisivät vaimot ja lapset Suomeen?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Noin tuhannelle suomalaiselle on jo alkanut sota multikulturalismia vastaan. He tappelevat netissä ja hylkäävät maansa joka tarvitsisi heitä rakentavaan työhön ja perheensä joka tarvitsisi heidän läsnäoloaan.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Ilkka Huotarilla on jäänyt lehdet lukematta. Olen lukenut vajaan vuoden aikana vähintään toistakymmentä kertaa eri lehdissä syitä siihen, miksi tp-hakijoissa on suhteellinen yliedustus nuorilla miehillä. Vinoutunutta asennetta on ilmeisen mahdotonta korjata.

Reijo Jokela

Jos tarkoitat tuota "parhaat mahdollisuudet selviytyä matkasta" legendaa, niin ihmettelen suuresti, että Suomeenkin asti on päässyt yli 1000 lasta ilman huoltajaa. Luulisi, että noin vaarallinen matka ensimmäiseksi karsii lapset tuolla tuhansien kilometrien vaarallisella vaelluksella.
Kun ottaa lisäksi huomioon, että jopa bongorummuilla on täytynyt lähtömaihin mennä viestiä ja tietoa siitä, että nuoren miehen on vaikeampi saada turvapaikkaa, kuin lapsen kanssa tulleen äidin, niin tuo legenda on kyllä varmasti aivan satua. Luulisi, että faktojen valossa isä laittaa lapsensa ja äidin ensimmäisenä matkaan. jos ei kaikien reissuun ole kerran rahaa.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Ahaa, nyt siis se tosiasia, että Suomeen on tullut lapsiakin, todistaa, että matka on helppo ja turvallinen; Suomessa pitäisi siis olla vain nuoria miehiä. Hohhoijaa. Eiköhän hukkuneiden määrä jo kerro matkan vaarallisuudesta. Raiskatuksikin miehet joutuvat harvemmin. Lisäksi nuoret miehet ovat juuri niitä, joita eri järjestöt pyrkivät pakottamaan sotilaikseen. Maalla on turha leikkiä viisasta, kun hätä on merellä. Niistä lapsista on muuten arviolta 10000 hukassa, osa todennäköisesti pakotettuina prostituutioon. Vaaraton matka.

Ilkka Huotari

"miksi tp-hakijoissa on suhteellinen yliedustus nuorilla miehillä"

Jos tarkoitat sitä, että vaaralliselle merimatkalle kannattaa lähteä ainoastaan nuorten miesten, niin eihän se Välimeren ylittäminen ole ainoa tapa hakea turvaa. Eikä varmasti turvallisin.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Hienoa, että sinä tiedät helpot ja turvalliset reitit. Voinet välittää tiedon kriisialueille. Kotisohvalta on helppoa viisastella hätää kärsiville.

Sari Haapala

"Halusin jatkaa vielä tästä. Se ääripää josta puhuin kyllä ymmärtää esim. turvapaikanhakijoiden aiheuttaman taloudellisen rasituksen. Siksi kukaan ääripään edustaja ei ole avaamassa rajoja taivasta myöten."

Eli missä ne tämän sinun ääripääsi rajat sitten ovat? Mikä on piste, jolloin rajat on sitten laitettava kiinni? Jos sanoo että kaikilla on oikeus hakea Suomesta turvapaikkaa ja kaikkia on autettava, on se täysin sama asia kuin avata rajat taivasta myöten. Miten tämä sinun ääripääsi aikoo sitten toimia niiden kanssa, jotka eivät saa turvapaikkaa? Heidän määränsä kasvaa koko ajan, ja jos heillä ei ole enää tuloja, niin yhä useampi joutuu hankkimaan elantonsa rikoksilla, ihmiset jengiytyvät ja levottomuus kasvaa vain entisestään. Eli kantaako tämä sinun ääripääsi vastuun, jos tämä ääripääsi toiminnasta johtuva tilanne onkin kohta realismia?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vastaan minäkin osaltani. Minusta rajoituksia pakolaisten vastaanottamisesta tehdään yhteistoiminnassa EUn sisällä niinkuin myös suhtautuminen kansainvälisiin sopimuksiin ja niiden tulkinta.
Yksi aika iso aspekti ääripäisyydestäni minun kohdallani on että nuiva leiri on vaarallinen ja karsea. Nuiva leiri käyttää pakolaistilannetta järkyttävään massiiviseen lietsontaan jolla on katastrofaalisia sivuvaikutuksia. Nuiva leiri ei harrasta minkäänlaista itsesääntelyä. Nuiva leiri hyysää natseja ja putinisteja ja on vastuuton.
Kaikki nuivan leirin kansainväliset "kaverit" le penit, sverigedemokraatit, trumpit, Unkari, Puola vievät yöuneni (ihan oikeasti).
Pakolaiset vaikkakin heidän joukossa saattaa olla hankalaa porukkaa eivät loukkaa minua. Suomalainen lietsoja loukkaa minua.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Sari Haapala, onko sinun vastuullasi selvästikin näihin pakolaisiin kriittisesti suhtautuvana jos joku juopunut rasisti onnistuu siinä, mitä on jo monesti yritetty ja polttaa vastaanottokeskuksen ja epälukuisen määrän ihmisiä?

Sari Haapala

Pakolainen ja turvapaikanhakija ovat edelleen eri asia, pakolaisia voisi puolestani ottaa selvästi enemmän, kuten olen monesti sanonut, turvapaikkapolitiikka taas on kaoottista. En ole tietääkseni kannattanut mitään polttopulloiskuja, sinä taas olet sanonut että kaikkia tulee auttaa ja nyt monet näistä autettavista ovat paljastuneet rikollisiksi, raiskaajiksi jne.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #44

Turvapaikanhakijasta tulee pakolainen sillä hetkellä kun hänelle myönnetään turvapaikka suojelun tarpeen takia. Kiintiöpakolaiset taas valitaan suoraan kohteesta.

Miten ajattelit rajalla todeta ketkä tulevat syyllistymään rikoksiin? Kristallipallosta? Sivistyneessä yhteiskunnassa viranomaiset tutkivat ketkä ovat oikeutettuja turvapaikkaan ja tekevät päätökset tiedon pohjalta. Esim. Albaanien kohdalla tapahtuu pikakäännytys. On todennäköistä että tulevaisuudessa mennään pikakäännytyksiin monien muidenkin osalta.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #45

Et edelleenkään vastaa kysymykseen:

"Halusin jatkaa vielä tästä. Se ääripää josta puhuin kyllä ymmärtää esim. turvapaikanhakijoiden aiheuttaman taloudellisen rasituksen. Siksi kukaan ääripään edustaja ei ole avaamassa rajoja taivasta myöten."

Jos kerran et ole avaamassa rajoja, niin mitkä ne rajat ovat, milloin sinä sanot ettei Suomella ole enää varaa ottaa vastaan turvapaikanhakijoita? Jos näitä rajoja ei ole, niin silloinhan sinun rajasi ovat auki taivasta myöten.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #49

Sari Haapala, kysymyksesi on hypoteettinen, viisasteleva ja lapsellinen. (Etpä kerro itsekään omaa rajaasi.) Vastaava kysymys olisi: Kuinka monta päivää kuluisi ennen kuin söisit kuolleen lapsesi, jos muuta ruokaa ei olisi saatavilla?

Et itse vastaa Vennervirran kysymykseen: "Miten ajattelit rajalla todeta ketkä tulevat syyllistymään rikoksiin? Kristallipallosta?"

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #50

Tietääkseni Vennervirta kirjoitti ettei kannata rajatonta maahanmuuttoa, joten hänellä on siis rajat määritelty. Onko niiden kertominen jotenkin vaikeata, vai mistä kiikastaa. Sinun viisasteluihin ja lässytykseen on taustasi huomioiden turhaa kommentoida. Eikö Vennervirta osaa itse vastata kun tarvitsee adjutantteja puhemiehikseen.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #51

Syyllistyt sanakikkailuun. Siitä, ettei kannata rajoittamatonta maahanmuuttoa, ei seuraa että olisi määriteltynä joku tarkka raja. En ole itse asiassa nähnyt missään kenenkään määrittelevän jotain tarkkaa rajaa.

Kannatatko sinä rajoittamatonta maahanmuuttoa? Ilmeisesti et. Kerropa siis missä kulkee sinun rajasi? Jos Vennervirta on velvollinen - sinun mielestäsi - mainitsemallasi perusteella kertomaan tarkan rajansa, niin kaiketi sinulla on sama velvollisuus? Vai onko sinulle eri säännöt?

Osoitin jo edellisessä vastauksessani kysymyksesi absurdiuden, et tainnut ymmärtää sitä.

Muutoin menetkin vastauksessasi henkilökohtaisuuksiin, se kertoo aina argumenttien puutteesta ja keveydestä; ehkäpä juuri siksi Vennervirta ei vaivaudu sinulle vastaamaan.

Sinä et vastaa edelleenkään jo usein toistettuun kysymykseen: miten tunnistat rajalla raiskaajat, kristallipallostako? Tähän eivät näköjään pysty vastaamaan adjutanttisikaan. Onko sen kertominen jotenkin vaikeata, vai mistä kiikastaa?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Niille jotka jatkuvasti kyselevät minulta onko minulla ratkaisuja pakolaisongelmaan kehotan lukemaan kirjoitukseni uudestaan. Siellä on linkki esim. Haaviston kirjoitukseen aiheesta. Olen aikaisemmin sivunnut aihetta esim. täällä http://paulivennervirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2... ja täällä http://paulivennervirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Poliittisen ratkaisun löytäminen Syyrian ja Irakin konflikteihin on avainasemassa. Juuri luin Helsingin sanomista tänä aamuna kuinka kymmenet tuhannet kerääntyvät Turkin rajalle viimeisten pommitusten seurauksena. Eräs pakolainen sanoi "haluamme vain mennä kotiin, lopettakaa pommittaminen". Irakin tilanne on osaltaan vielä monimutkaisempi.

Kirjoitukseni aihe oli kuitenkin se, että haluan meidän yhteiskuntamme pitävän kiinni laillisista menettelytavoista ja ihmisoikeuksista. Ne suojaavat sivumennen sanoen myös meitä kantaväestöä. Se ääripää johon itsekin kuulun vaatii juuri tätä.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Tämä ääripääkeskustelu on kyllä jotenkin vääristynyt siinä mielessä, että toisen ääripään, eli "suvakkien" mielipide on se, että kaikkia kohdeltaisiin tasa-arvoisesti etnisestä taustasta riippumatta. Nuiva ääripää on taas sitä mieltä, että pakolaisilla ei ole samoja ihmisoikeuksia, kuin esim. kantasuomalaisilla. Nuivat eivät kuitenkaan halua myöntää tätä, vaan keksivät kaikenlaista "suvakkien" pään menoksi. Vääristymä on siinä, ettei empaattinen ääripää halua rajoja taivasta myöten auki, kuten nuivat väittävät.

Tämän empaattisen ääripään ihmiset edustavat monia eri puolueita, eli he eivät ole niin homogeeninen ryhmä, kuin nuivat ovat. Silti he ovat samaa mieltä ihmisoikeuksista, ja tekevät yhdessä töitä asian vuoksi, eivätkä karsasta toisiaan muiden poliittisten erimielisyyksien vuoksi. Eriävät poliittiset mielipiteet sallitaan, tottakai. Yhteistä on toimiminen ihmisoikeuksien puolesta ja sen pohjalta mennään.

Empaattinen ääripää ei tarkoita sitä, että rajojen pitäisi olla auki taivasta myöten, vaan sitä, että jokaisen asia pitää tutkia erikseen, ja jos se ei täytä tp-kriteerejä, ihminen palautetaan, jos mahdollista.

Siis ei hutkita ennen kuin on tutkittu, kuten sivistysvaltion kuuluukin tehdä. Meillä on käytettävä niitä keinoja, joista on sovittu demokraattisesti ja myös kansainvälisesti.

Kritisoitavaa asioiden hoidosta on myös empaattisella ääripäällä, eli "suvakeilla", mutta ihmisoikeuksien rajoittamista ei pidä sallia mistään syystä - sen pitäisi olla itsestäänselvää kaikille.

Jos näitä rajoja aletaan taivuttelemaan ja ylittämään, ollaan kohta tilanteessa, jolloin aletaan rajaamaan muidenkin oikeuksia taustan, varallisuuden, sukulaisuuden, mielipiteiden, vammaisuuden yms. vuoksi.

Minä en ymmärrä, miksi tämä toinen, ihmisarvoa polkeva, nuiva ääripää ei ymmärrä tätä puolta asiasta. Tai no - luulenpa että suurin osa ymmärtää (ainakin näiden nuivien johtajat), mutta tahallaan haluaa ymmärtää väärin, eihän siinä olisi muuten mitään propaganda-arvoa, eikä porukkaa saisi mölyämään ihmisoikeuksia vastaan, ja hyökkäilemään turvapaikanhakijoita tai vastaanottokeskuksia ja niiden työntekijöitä vastaan.

Kuulenko jo rautasaappaiden kopinaa kaukaisuudessa?

Toimituksen poiminnat