Pauli Vennervirta "Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first "- Mark Twain

Kaikki blogit puheenaiheesta Katujengi

Jengiväkivallasta on tuomittava tuntuvat vapausrangaistukset

Suomalaisella yhteiskunnalla, ja sen tuomioistuimilla, on nyt näytön paikka. Kansalaisten oikeustaju vaatii tuntuvia tuomioita yli 70:een nyt ilmitulleeseen (todellisen määrän ollessa luultavasti toistasataa), ja toisiinsa kytkeytyvään pahoinpitelyiden sarjaan osallisille, ts. niille joita rikosoikeudellinen vastuu rikoksistaan koskee.    

 

Katujengit ja hysteerinen järkensä menettänyt maa?

Jopa 50 nuorta jengiläistä, pahoinpitelyjä ja ryöstöjä 70. En kertaa yksityiskohtia, niitä saa joka puolelta. Rikosten ja jengiläisten määrä sekä pahoinpitelyjen raakuus ovat saaneet yhdessä tapauksen julkitulemisella ihmiset kuohuksiin. Kuinka huomio kääntyikin muiden reaktioon?

 

Tekijät ja uhrit

Edellisessä kirjoituksessani käsittelin Helsingin jengiväkivaltaa ja sen seurauksena alkanutta populistista asian käsittelyä. Haluan vielä jatkaa asian parissa eri näkökulmasta.

Omassa nuoruudessani oli aika, jolloin ei Espoossa, silloisessa kotikaupungissani, ollut järkevää mennä varsinkaan viikonloppuisin tietyille paikoille. Ostoskeskusten edustat jne. saattoivat olla suorastaan vaarallisia. Nuorison keskuudessa oli joitakin yksilöitä, jotka vetivät perässään suurempaa samanmielisten laumaa. Jälki oli silloin rumaa.

Väkivaltaa ja populismia

Paljon on jo sanottu maahanmuuttajataustaisista ja myös kantasuomalaisista koostuvan jengin edesottamuksista Helsingissä.  Tuomitsen aivan ehdottomasti tällaisen häiriökäyttäytymisen ja väkivallan. Sivistysvaltiossa on kuitenkin tapana olla syyllistämättä sellaisia, jotka eivät väkivallantekoihin tai muihin rikoksiin ole syyllistyneet. Tästä huolimatta sosiaalisessa mediassa ollaan taas lähdössä lynkkaamaan maahanmuuttajia.

Ylen sivuilla poliisi kommentoi asiaa näin:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä